[Essay] “Ik heb toch niets te verbergen”

Dean 28 jan 2010

“Ik heb toch niets te verbergen”
Van de zomer weer lekker op vakantie. Ik kijk wel op tegen de vliegreis, er zal maar net een terrorist tussen zitten! Al die bomaanslagen de laatste tijd ook. Op straat of op feesten kan ik me ook niet meer veilig voelen. Op de televisie zie je vaak genoeg onschuldige mensen die helaas het slachtoffer zijn geworden van geweld en criminaliteit. Ze zouden die criminelen, waaronder zeker de terroristen, eens moeten oppakken! Harde maatregelen en goede controle is er nodig. Die controle maakt mij ook niet uit, want ik ben toch geen crimineel. Ik heb niets te verbergen!

Zo zat ik laatst in de trein een discussie te voeren met een vriend en bovenstaande anekdote was toch bijna een citaat van wat hij mij vertelde. Maar heb je nou echt niets te verbergen? En is het wel de keuze tussen veiligheid of privacy? Staat veiligheid wel gelijk aan controle? Is het geen schijnveiligheid? En gaat privacy wel over dingen verbergen? Waar komt eigenlijk die “ik heb niets te verbergen”-mentaliteit vandaan?

De “ik heb niets te verbergen”-mentaliteit
De inleiding van dit artikel spreekt eigenlijk al boekdelen. De media voedt ons met angst over criminaliteit en terrorisme waardoor we allemaal willen dat dit wordt aangepakt. De manier hiervoor is controle. Die controle is er dus om criminelen op te pakken. Dit wekt de suggestie op dat als je het niet eens bent met deze controle dat je iets te verbergen hebt. En dat je wel eens een crimineel zou kunnen zijn.

Dat wordt in de media eigenlijk ook altijd als groot argument gebruikt tegen de personen die opkomen voor de privacy. “Als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen” wordt in media vaak gezegd door zowel de politiek als grote bedrijven[1]. Ook hierdoor versterkt de “ik heb niets te verbergen”-mentaliteit.

Het gaat niet alleen maar over het oppakken van criminelen. De ov-chipkaart doet sinds dit jaar ook officieel z’n intrede[2]. Handig zo’n systeem, kun je automatisch betalen en hoef je die strippenkaart niet af te stempelen. Ook wordt er een nationaal elektronisch patiëntendossier (EPD) opgezet[3]. Dan kunnen alle instanties gemakkelijk medische gegevens van je opvragen, handig toch! Sommige nieuwe maatregelen brengen ons dus ook vooral voordelen en zijn niet zo zeer tegen criminaliteit.

Dat deze mentaliteit bij veel mensen leeft zie je ook terug op het internet. Men geeft vrijwillig gigantisch veel gegevens af aan websites als Google. 1984 versie 2.0 noemt Andrew Keen het in z’n boek. Over het internet en privacy zal ik in dit artikel niet ingaan, de term 1984 komt later nog wel terug.

Dus jij hebt niets te “verbergen”?
Het hele punt wat de meeste mensen ontgaat is dat het niet om verbergen gaat! Er zijn zaken die je niet met iedereen wilt delen. Privacy gaat over het zelf beslissen welke informatie over jezelf deelt met anderen en welke niet. Privacy gaat over het recht op respect voor je privé leven[4].

Kun je mij misschien vertellen hoeveel je precies verdient en uitgeeft? Welke medische problemen heb je nou eigenlijk? Mag ik misschien een camera in je badkamer ophangen? Sommige zaken hoeft niet iedereen van jou te weten!

Informatie kan uitlekken
Dan heb ik het geen eens over het feit dat informatie kan uitlekken, zeker met grote digitale databases. Stel in je elektronisch patiëntendossier staat dat je een geslachtsziekte hebt gehad. Dit wil je uiteraard niet met iedereen delen. Door zo’n nationaal dossier is de kans veel groter dat deze informatie lekt. Dat kan gebeuren door een van de medewerkers bij de vele instanties dan wel door een hacker. Vervolgens kan dat nog leiden tot chantage ook.

Controle, controle en nog eens controle..
De overheid krijgt steeds meer de mogelijkheid om de burger goed in de gaten te houden en te controleren. Wat natuurlijk een handig middel is tegen criminaliteit.

In 2007 hingen er in Engeland al 4.2 miljoen camera’s waarmee de burger in de gaten wordt gehouden[5]. Maar ook in Nederland hangen er sinds 2006 in 1 op 5 gemeentes camera’s[6]. Zo kan geweldpleging meteen tot arrestatie leiden! Daarnaast luistert de overheid van Nederland per dag mee met zo’n 2.200 telefoongesprekken per dag[7]. Goed bruikbaar voor bijvoorbeeld drugsdeals die gesloten worden. Die mobiele telefoons zijn sowieso erg handig om precies te lokaliseren waar je bent tot wel 10 meter precies (indien GPS aan, anders 200 meter)[8]. Een crimineel opsporen was nog nooit zo makkelijk. De burger volgen wordt nog makkelijker gemaakt met de ov-chipkaart zodat precies te zien is waar je heen gaat met het openbaar vervoer[9]. En als je met de auto rijdt dan ben je binnenkort ook te volgen als de kilometerheffing in werking wordt gesteld[10].

De toekomst brengt ons overigens nog meer. De camera’s zullen worden uitgebreid met luidsprekers, zodat fout gedrag meteen gecorrigeerd kan worden[11]. De camera’s krijgen daarnaast steeds meer AI, ook wel artificial intelligence, waaronder gezicht- en gedragsherkenning[12]. Camera’s blijven ook niet beperkt tot enkele straten. Zogenaamde “spy drones”, onbemande vliegtuigjes en helikopters met camera’s, worden ook al getest in Nederland[13]. Daarnaast zijn er in Engeland ook al camera’s bij mensen thuis zodat situaties bij probleemgezinnen gevolgd kunnen worden[14].

De toekomst: een land zonder criminaliteit!
Wat brengt de toekomst ons dus eigenlijk? Nou, een land zonder criminaliteit. Waarbij we gemakkelijk en in volle veiligheid kunnen leven. Veilig over straat kunnen lopen. Veilig kunnen vliegen zonder terroristen. Klinkt allemaal geweldig niet? Bijna een utopie..

Of toch niet?
De daadwerkelijke resultaten van al die controle vallen echter tegen. De camera’s in Engeland blijken volgens onderzoek slechts 3% van de misdaden op te lossen[15]. Terwijl het ook nog eens gigantisch veel geld kost. En ook de terroristen blijven wel toeslaan, ook met strengere controles op vliegvelden. De terrorist van de mislukte bomaanslag van een maand geleden had nota bene gewoon vloeistof mee terwijl dat al een tijd verboden is[16]. Na deze mislukte bomaanslag gaat het weer even verder met de bodyscanner die nu wordt ingevoerd[17]. Maar Al Qaida heeft dat apparaat ook al lang en zal wel een manier vinden om ook dat systeem te ontzeilen[18]. Uiteindelijk geven we dus onze privacy niet op voor veiligheid, maar voor schijnveiligheid. We geven onze privacy op zodat de overheid ons overal en altijd kan controleren.

De toekomst: een land zonder privacy!
Ieder mens wilt leven met een bepaalde vrijheid en heeft daar ook recht op. Door al deze controles leeft de mens altijd onder dreiging van correctie, oordeel of kritiek[19]. Natuurlijk moeten er regels zijn, daar zal iedereen het over eens zijn. Maar deze regels zouden nageleefd moeten worden. Wanneer er totale controle is, dan worden deze regels meer opgelegd. We worden behandeld als een slaaf van de maatschappij en worden constant geregistreerd door de autoriteit[19].

George Orwell schets dit beeld prachtig in z’n boek 1984 die hij al in eind jaren 40 schreef. Ondanks dat Orwell er zo’n 30 jaar naast zat, lijkt de samenleving er wel steeds meer op. De welbekende spreuk “Big Brother is watching you” is relevanter dan ooit.

Conclusie
Laat ik het kort houden met mijn persoonlijke conclusie. Het gaat niet om “verbergen”! Privacy is een goed recht en de toenemende controles en maatregelen beperken dit recht steeds meer. De utopie zonder criminaliteit waar de politiek naar lijkt te streven is eigenlijk een dystopie. Een leven waarbij je voortdurend bang moet zijn omdat je gedrag geregistreerd wordt. Zo wil ik niet leven! En ik hoop dat meer mensen eens op komen voor hun privacy!

Geschreven door Nico G. op 27 januari 2010
Bronnen
Al deze bronnen zijn gebruikt voor de gedachtegang bij dit artikel. Sommige gebruik ik direct en verwijs ik ook naar, andere heb ik meer indirect gebruikt.

1. Nieuws: Tate, Ryan (2009). Google CEO: Secrets Are for Filthy People (uitspraak Google CEO en privacy)
2. Nieuws: van Joolen, Olof (2009). Ov-chipkaart mag landelijk worden ingevoerd
3. Nieuws: Molenaar, Pieter (2009). Tweede Kamer stemt in met invoering EPD
4. Artikel: volgens Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden. Wat is privacy
5. Artikel/onderzoek: This is London (2010). CCTV in London en Engeland en Michael McCahill & Clive Norris (2002). CCTV in London.
6. Onderzoek: A.H.C.M. Smeets (2004). Camera’s in het publieke domein
7. Video: Inez Weski en Madeleine van Toorenburg (2009). Debat over telefoontaps bij Pauw en Witteman ( http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-d ... ;tx_ttnews[tt_news]=13853&tx_ttnews[backPid]=111&cHash=2ca9f6e804 )
8. Video: Privé rechercheur Steve Rambam presentatie “Privacy is Dead ... Get Over It” op congres “Hackers on Planet Earth” (2006) heeft het ook uitgebreid over het traceren van mobiele telefoons Part 1 en part 2.
9. Nieuws: de Winter, Brenno (2010) CBP negeert privacyschending OV-chipkaart
10. Nieuws: Timmer, Edwin (2009). Staat gluurt mee (over kilometerheffing kastjes)
11. Nieuws: DailyMail (2006). Big Brother is shouting at you
12. Video: Privé rechercheur Steve Rambam heeft het ook uitgebreid over de AI bij de camera's in oa New York City (2006) Part 1 en part 2.
13. Nieuws: Schellevis, Joost (2009). 'Defensie zet onbemande cameravliegtuigen in tijdens jaarwisseling'
14. Nieuws: Sorrel, Charlie (2009). Britain To Put CCTV Cameras Inside Private Homes
15. Nieuws: McSmith, Andy (2008). Are CCTV cameras a waste of money in the fight against crime?
16. Nieuws: Derix, Steven en Schravesande, Freek (2009). Aanslag op vlucht Schiphol - Detroit mislukt
17. Nieuws: NOS (2009). Minister wil bodyscan snel invoeren
18. Nieuws: Novum (2009). 'Al-Qaida oefent zelf al met bodyscan'
19. Artikel: Schneier, Bruce (2009). Schneier on Security - My Reaction to Eric Schmidt

Boek: George Orwell (2004), 1984. Amsterdam: Arbeiderspers.
Boek: George Orwell (2007), Animal Farm. Amsterdam: Arbeiderspers.
Boek: Aldous Huxley (2009), Heerlijke nieuwe wereld. Amsterdam: J.M. Meulenhoff.
Boek: Andrew Keen (2007), The Cult of the Amateur. New York: Doubleday.

Artikel: Boon, Jasper (2008). Privacy voor schijnveiligheid
Video: Carbon Media (2006). Privacy matters (10 min)

Films: Voor de rest nog vrij veel films. Van “A Clockwork Orange” tot “V for Vendetta”. Allen inspirerend.

Reacties

BerichtGeplaatst: do 28 jan 2010 21:41:38 
ik ben het met je eens.. over 10/20 jaar leven we in een totaal gecontroleerde wereld.. daar wil ik ook niet in leven.. en inderdaad dingen als google en het epd zijn het gevaar.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 28 jan 2010 21:51:00 
Ja, ik had dit geschreven voor school waardoor ik helaas aan een woorden beperking zat.

Maar het verbod op illegaal downloaden, datamining, verplicht ID, cloud computering, internet & privacy (met name Google zekers), telefoon+internet logs, targeting/profiling, biometrisch paspoort + database op Europees niveau, preventief fouilieren, de bodyscanner/naaktkijker wilt de politie ook gaan gebruiken, koopgedrag bijhouden, AH met vingerafdruk betalen, DNA database (zelfs voor minderjarigen), enz enz.

Ik had er nog echt een veel groter artikel van kunnen maken :p en ik vind echt dat de burger redelijk naief tegen deze nieuwe maatregelen en dingen staat. En inderdaad de toekomst ziet er op dit moment niet echt goed uit. Een totalitaire staat zoals we dat van Nazi Duitsland en Noord-Korea kennen.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 28 jan 2010 23:15:31 
i will def. read this, tomorrow though.. gotta be up early -_-
i hate being up early -_-
its so unchristian


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 29 jan 2010 03:07:13 
nice stukje nico, je speelt goed met luxe woorden :P


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 29 jan 2010 11:49:54 
kijk maar uit
the government is watching us right now


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 29 jan 2010 12:04:11 
Ik lees het later op de dag nog wel even, ziet er aardig interessant uit. Weet niet of het al in je verslag is genoemd, dus wellicht een aanvulling;

Het politieke debat van een tijdje terug over het beroep kunnen doen op de eigen verantwoordelijkheid van iemand die bij een zorgverzekering zit, lijkt weer op te waaien. Van Boxtel wil namelijk dat zorgverzekeringen mensen die overgewicht hebben en roken meer zorgverzekering laten betalen en mensen die sporten minder laten betalen. Ik heb hier voor school een verslag over geschreven en ik kan je vertellen dat dit ook een behoorlijke inbreuk op de privacy is.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 29 jan 2010 14:38:35 
goed stuk nico en ben het helemaal met je eens.
ik wou dat ik er wat op toe te voegen had ofzo maar dat heb ik nu niet.. misschien later


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 29 jan 2010 15:38:32 
Volgens mij heeft Nico iets te verbergen...


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 30 jan 2010 18:36:51 
De Generaal schreef:
Ik lees het later op de dag nog wel even, ziet er aardig interessant uit. Weet niet of het al in je verslag is genoemd, dus wellicht een aanvulling;

Het politieke debat van een tijdje terug over het beroep kunnen doen op de eigen verantwoordelijkheid van iemand die bij een zorgverzekering zit, lijkt weer op te waaien. Van Boxtel wil namelijk dat zorgverzekeringen mensen die overgewicht hebben en roken meer zorgverzekering laten betalen en mensen die sporten minder laten betalen. Ik heb hier voor school een verslag over geschreven en ik kan je vertellen dat dit ook een behoorlijke inbreuk op de privacy is.

Ja ik heb dat inderdaad niet behandeld. Kwam vooral omdat ik een woordenbeperking had omdat 't voor school was :p maar zoals je bij m'n vorige reacties kunt zien zijn er inderdaad nog veel en veel meer maatregelen/dingen die een inbreuk zijn op onze privacy inderdaad.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.