[Column] Dirk Kuyt en Nasir Jones

Slug 26 okt 2010

Afbeelding

Gelukkig gaf Nas zelf al toe dat de inhoud op Distant Relatives niet al te diepzinnig was. “This is almost baby language”, zoals hij het zelf zegt, “no preaching”. Dat laatste komt wel wat vreemd over, aangezien de rapper uit Queens met zijn laatste drie albums telkens een soort van boodschap probeerde te verkondigen. Een opgave waarin hij niet echt geslaagd is. Nu is rappen over ‘commercialised hiphop’ over een Scott Storch beat en Will.I.Am ook nog inschakelen voor je album ook niet echt een overtuigende manier om je boodschap over te brengen. Een beetje alsof Greenpeace actie gaat voeren vanuit een kolonne Hummers tegen de opwarming van de aarde: het komt niet echt overtuigend over.

Als we Nas zijn hele ouvre erbij pakken krijg ik sowieso het idee dat hij zelf ook niet echt weet wat hij nou wil. Eerst hadden we het briljante Illmatic, straatpoëzie op typische eastcoast beats van de toendertijd grootste namen in de scene. It Was Written had geen duidelijke richting, waardoor het een mix werd van Illmatic-achtige nummers aangevuld met wat ‘commercieler’ geluid. Met I Am en Nastradamus ging Nas steeds verder de laatste kant op, wat vooral op Nastradamus resulteerde in een enorm gaar kutalbum. Blijkbaar vond hij dit zelf ook geen groot succes, want ineens zouden we teruggaan naar de ‘oude Nas’ met Sillmatic, God’s Son en Streets Disciple. En de laatste jaren krijgen we ineens een (maatschappij)kritisch sausje voorgeschoteld.

Helaas is het wel een aangekoekt sausje geworden waarbij Nas de kruiden is vergeten: het is niet helemaal goed op smaak gebracht. En net als na het oh zo fantastische tweeluik I Am en Nastradamus grijpt ‘Gods Son’ dus weer terug naar de makkelijke optie: oud materiaal releasen. En dus kunnen we op 10 December The Lost Tapes II verwachten.

Goed nieuws? Eigenlijk wel. The Lost Tapes I beschouw ik gek genoeg na Illmatic als Nas’ beste album. De vraag is natuurlijk of hij nog wel voldoende geschikt materiaal heeft om weer zo’n heerlijke plaat in elkaar te zetten, maar het is in ieder geval een stuk uitnodigender dan weer een hele mediahype creëeren rond een albumtitel om vervolgens met slappe rijmpjes een halve boodschap af te leveren. Of om op een geforceerde manier proberen een bepaalde sfeer op je album te creëeren omdat je dat aan je fans verplicht zou moeten zijn.

Maar het is ook een signaal naar de negatieve spiraal waarin Queensbridge finest zich weer bevindt. Misschien wel de meest talentvolle rapper op de wereld, maar gek genoeg heeft dat bij Nas niet geresulteerd in een redelijk stabiele reeks van goede albums. Het is net als Dirk Kuyt, Nederlands weer en kippen: het gaat alle kanten op, zonder een duidelijke idee of trend. En dat is jammer. En in tegenstelling tot Dirk Kuyt krijg je in de muziekwereld geen credits ‘voor de moeite’, het gaat om kwaliteit. En met Nas’zijn potentieel had hij meer kwaliteiten kunnen en misschien wel moeten afleveren.

Maar het kan nog steeds. Als we Nas mogen geloven dan gaat hij door met rappen tot zijn 80ste. Dan zou hij genoeg tijd moeten hebben om weer gewoon een fatsoenlijk album af te leveren wat niet tenonder gaat aan allerlei ambities, doelstellingen en pogingen om genoeg geld te verdienen om de alimentatie te betalen.

Reacties

BerichtGeplaatst: di 26 okt 2010 11:58:25 
Vrij kort stukje (het is dan ook een column), maar ik vind je altijd wel een prettige schrijfstijl hebben. Daarbuiten heb je in ieder stuk tot nu toe altijd wel 1 zin waar ik om moet lachen.. In dit geval was het : 'Het is net als Dirk Kuyt, Nederlands weer en kippen: het gaat alle kanten op, zonder een duidelijke idee of trend. En dat is jammer'

Inhoudelijk heb ik bijna nooit wat op je aan te merken, alleen dat je soms wat kort door de bocht kan zijn (kan zo snel niet een concreet voorbeeld geven, ook geen tijd voor, maar dat gevoel roepen je stukjes wel vaak op, dat je vrij zwart/wit/kort door de bocht bent).


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 26 okt 2010 13:05:48 
Nas is invincible jongen jij kan niet aanraken kut Kasper xD lalalala


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 26 okt 2010 13:09:09 
Mind_State schreef:

Inhoudelijk heb ik bijna nooit wat op je aan te merken, alleen dat je soms wat kort door de bocht kan zijn (kan zo snel niet een concreet voorbeeld geven, ook geen tijd voor, maar dat gevoel roepen je stukjes wel vaak op, dat je vrij zwart/wit/kort door de bocht bent).


Klopt. xD

In het echt probeer ik veel meer te nuanceren, maar in een column vind ik het persoonlijk fijner als het standpunt want 'extremer' is zegmaar.

Anders wordt het zo'n 'maar, maar en maar' stukje als je snapt wat ik bedoel. Maar mijn 'echte' mening kan daardoor soms een beetje vertekend worden, want natuurlijk is Nas best een baas hehe. Al vind ik niet dat hij overtuigend bezig is de laatste jaren.

Nastradamus is overigens wel gewoon een gaar kutalbum.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 26 okt 2010 16:23:19 
"Het is net als Dirk Kuyt, Nederlands weer en kippen: het gaat alle kanten op, zonder een duidelijke idee of trend."
xD xD


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.