[Eindlijst] De Albums van 2008!

Robby Bobson 26 dec 2008

Het was een mooi jaar, 2008. Zowel in Nederland als in Amerika kwamen belangrijke albums uit, maar ook werden minstens zo grote albums uitgesteld. 50 Cent blijft een grote naam die weer niet uitkomt op de beloofde datum, net zoals Eminem, die misschien nog dit jaar zou komen, Dr. Dre die al 6 jaar beloofd dat hij dit jaar écht z'n album uitbrengt, maar weer niet. Volgend jaar dan echt? Volgend jaar het jaar van Aftermath? Het zou zomaar kunnen, en stiekem hoop ik er ook wel heel hard op. Maar terug naar dit jaar, het jaar van Kempi, het jaar van de Boyz in de Hood. In de voorselectie zaten 50 albums, dit heb ik terug getrokken naar 40. In die 10 zaten onder andere G-Unit, Bun B, en de Colombiaanse Bloedgroep. Van die 40 heb ik er 25 over gehouden, na een lange, moeilijke en vooral zware afweging, en die 25, staan in dit lijstje. In mijn ogen was dit absoluut een topjaar voor Hiphop!

#25. Kubus & BangBang - Pie & Mash
#24. Blaxtar - Chronozbaal
#23. Jedi Mind Tricks - History of Violence
#22. Young Jeezy - The Recession
#21. The Flexican - Op Volle Toeren Mixtape
#20. The Roots - Rising Down
#19. Statik Selektah - Stick 2 the script
#18. Elzhi - The Preface
#17. T.I. - Paper Trail
#16. Diggy Dex - Mayonaise Voor de Ziel
#15. EPMD - We Mean Business
#14. Q-Tip - The Renaissance
#13. Kempi - Du Zoon
#12. Brainpower - Hard/t
#11. Ludacris - Theater of the Mind
#10. Engel - Engelland
De trots van Hoorn bracht ook dit jaar weer een pareltje op de markt. Na 6 albums laat hij nog steeds horen dat hij nog altijd groeit in die rap shit, en dat alleen al is een vermelding waard in deze top10.
#09. Pêche Noire - Pêch Noire
Het wordt in de richting van de nummer 1, steeds moeilijker om te kiezen, maar deze krijgt toch de 9e plek. 1 Van de weinige albums in deze lijst waar ik geen recensie van heb geschreven, maar toch, dit instrumentale album heeft een speciaal plekje, want wat kan ik hier op weg viben zeg, heerlijk!
#08. Kanye West - 808s & Heartbreaks
Kanye West straalt vernieuwing uit. Niet alleen op deze plaat, maar ook met vorige albums, clips, kleding, een heel nieuw level qua arrogantie.. Hij flikt het elke keer weer om met wat anders te komen, en ook dit album is een en al kwaliteit.
#07. Dio - Rock & Roll
De protegé van The Opposites, een nieuwe artiest op het label van Ome Kees, en een dijk van een album! Vrijwel iedereen labelt z'n nieuwe album als divers, maar zelden is dat ook echt het geval. Hier wel, en Dio laat horen dat hij op elk soort beat geweldig uit de voeten kan. Alleen jammer van Het is je Boy, en daarom niet hoger in deze lijst.
#06. Reks - Grey Hairs
Alleen al de Premo beat op dit album is genoeg om dit album goed te vinden. Maar Black Cream, Grey Hairs, Next 2 Me, Premonition, allemaal tracks die geweldig zijn. Productie is lekker, raps beter, vibe is geweldig. En dat voor een artiest waar ik nog noooooit van had gehoord.
#05. De Jeugd van Tegenwoordig - De Machine
Zo gelikt, en toch zo achterlijk. Een groot deel is te danken aan Bas Bron, de beatmaker van de Jeugd, want het is echt heerlijk vertoeven op dit album. Maar de rappers, en dan vooral P. Fabergé laten heel veel groei horen, en dat is een goede prestatie.
#04. Black Milk - Tronic
De nieuwe Dilla. Je kan hem een kopie noemen, maar daarvoor komt Black Milk nog een beetje te kort, maar geweldige beats kan de inwoner van Detroit zeker bakken, met als hoogtepunt Long Story Short, de eerste track van het album. Misschien is dat wel de track van het jaar. Heerlijk album.
#03. Heltah Skeltah - D.I.R.T. (Da Incredible Rap Team)
Zo rauw! Een must voor elke hiphopliefhebber om minimaal 1x gehoord te hebben, en daarna krijg je er niet snel meer genoeg van, deze stond erg lang in mijn playlist, en nu nog draai ik deze regelmatig. Heerlijk pittig, ruw. En plaatje, dit album, en dat voor 2 lyricaal mindere rappers, heel erg netjes gedaan.
#02. Kohfie Konnect - HETISZOVER
Nu al een klassieker in de Nederlandse Hiphop, en de 2e klassieker die Jiggy Djé heeft afgeleverd. 2 uit 2, een goede prestatie. De punchline koning kreeg hier hulp van (wederom) Terilekst en ook Tenshun. Een gouden combinatie, want het is echt een prachtig stukje hiphop kunst, en deze hoort thuis in ieders collectie (al moet ik deze nog steeds bestellen..)
#01. Atmosphere - When Life Gives You Melons, You Paint That Shit Gold
De titel alleen al is briljant te noemen, en het lijkt alsof deze titels steeds langer worden naarmate Slug en Ant meer albums uitbrengen. Absoluut de top van het afgelopen jaar, met prachtige tracks, met als hoogtepunt Guarantees (Clip). Als ik over 2 jaar een lijst moet maken van de afgelopen 10 jaar, staat dit album verschrikkelijk hoog, dat kan ik alvast vertellen. Schitterend

Albums die een speciale vermelding verdienen, maar de lijst helaas niet gehaald hebben: DJ MP - Paerel, Guilty Simpson - Ode To The Ghetto, The Game - LAX, Jake One - White Van Music, Ice Cube - Raw Footage, G-Unit - Terminate on Sight, John Legend - Evolver, Lil Wayne - The Carter III, U-Niq - Het Kapitalisme, Turk - Turkse Pizza, Turk - Be On The Kijkuit Mixtape, Termanology - Politics as Usual, Buckshot & 9th Wonder - The Formula, Kidz in the Hall - The In Crowd, Ice Cube - Raw Footage

Reacties

BerichtGeplaatst: vr 26 dec 2008 15:02:29 
Mooi artikel , probs daarvoor. Ben het zelf niet eens met 7 & 8. Ook vind ik dat Terminate On Sight er best bij mocht. Tronic van Black Milk vond ik overigens ook erg dope. Heltah Skeltah vanzelfsprekend , en die eerste plaats heb ik nog niet gecheckt. (En dat is ook de enige van je lijst die ik niet heb gecheckt :O xD)

Vind dat albums als:
Gangxta NIP - NIP Is Back
Plies -Da Realist
Pakelika - The Smokin Word
VIC - Beast
Common - Universal Mind Control
Evidence - The Layover
Royce Da 59 - The Album
Scarface - Emeritus
Ya Boy -The Bay Area Bully

En nog wat meer....:P

Ook een spotlightje verdienen :)

;)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 26 dec 2008 17:20:05 
De enige van die lijst die ik gecheckt heb, zijn Royce en Common, en Common vond ik zeker qua wat ik gewend ben van Common, verschrikkelijk slecht, en Royce heb ik niet echt goed gecheckt, maar dat was toch een mixtape? Bar Exam 2: The Album right? Of ben ik nou in de war? Zie in m'n iTunes wel wat staan van "The Album" maar wist niet of dat iets volwaardigs al was..


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 27 dec 2008 00:31:11 
geen Murs??


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: zo 04 jan 2009 21:17:29 
#19 Van je lijst vind ik trouwens ook echt dope!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: zo 04 jan 2009 22:06:22 
KOHFIE KOHNECT album zowiezo de beste hiphop album van 2008 van nl


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 05 jan 2009 10:48:45 
Berry_ schreef:
#19 Van je lijst vind ik trouwens ook echt dope!


Ja ik ook, ide hele lijst is fokking baas, vond het kiezen ook idioot moeilijk, dus ik ben uitgegaan van aantal luisterbeurten en sowieso kwaliteit..


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 06 jan 2009 00:21:00 
Interessant, ik vond dit jaar eigenlijk niet zo heel goed. Wel wat aardige releases maar weinig albums waar ik echt blij van werd (Atmosphere was wel fokking dope). Maar zo intensief ben ik dit jaar niet bezig geweest met hiphop.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 06 jan 2009 17:48:24 
Blacky schreef:
KOHFIE KOHNECT album zowiezo de beste hiphop album van 2008 van nlduidelijkkkkk


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 06 jan 2009 17:48:53 
btw, die reks die kende ik nog totaal niet, maar hij is inderdaad best dope man


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.