[Review] Jiggy Djé - De Ark De Triomf

Doomsday 17 apr 2009

Misschien is Jiggy Djé wel de enige Nederlandse rapper die er mee weg kan komen. Je album even een jaartje uitstellen omdat je het wilt uitbrengen in het jaar dat Amersfoort 750 jaar bestaat. Hij deed het, wij accepteerden het en nu is daar eindelijk ‘De Ark De Triomf’. Jiggy is in de tussen tijd wel veranderd. Het braggen, boasten en het hoge punchline gehalte wat we kennen van debuutalbum Noah’s Ark ligt meer op een zijspoor en heeft ruimte gemaakt voor een nieuwe Jiggy. Een Jiggy die zowel serieus kan rappen over zijn vader (Superster), maar ook heel droogjes een parodie op Will Smith’s Getting Jiggy With It (DOENIEJIGGY) neer zet. Fans van het eerste album zullen teleurgesteld zijn dat er maar een paar echt harde tracks op het album te vinden zijn maar Jiggy is inmiddels gegroeid tot een taalvirtuoos waar je u tegen moet zeggen.

En hij staat er niet alleen voor. Nam op het debuutalbum Terilekst nog alle producties voor zijn rekening, daar heeft Jiggy nu ook jonge talenten FS Green en SirOJ aan zijn zijde. Verder wordt hij lyricaal bijgestaan door Hef, Pete Philly en partners in crime SpaceKees en Turk. Een speciale vermelding voor die laatste twee is op zijn plaats. Al sinds de eerste snippets keken de fans reikhalzend uit naar de track Moevuh (met SpaceKees en Turk). Een track die alle verwachtingen meer dan waar maakt. Enige puntjes van kritiek zijn Hef's overbodige bijdrage en de hoeveelheid shout-outs die Jiggy er uit gooit. Vooral de titel track is 5 minuten langer dan nodig en dat is zonde.

Al met al is het album geen constante banger maar wisselt het laidback tracks goed af met meer emotionele of juist hardere tracks af. Is Jiggy dan volwassen geworden? Nog niet helemaal. Wel een stuk beter.

8,5/10

http://www.nummer1.nl.tt

Reacties

BerichtGeplaatst: vr 17 apr 2009 18:18:42 
Feed? Een preview over een track die iedereen al gehoord had kreeg 2 pagina's..


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 17 apr 2009 21:57:38 
Thyzaa schreef:
Goede review, kort maar krachtig

yess, had het al geleze op je blog, ben het grotendeels met je eens, en de cijfer kan ik waarderen.....Als ik een review zou schrijven zou ik ingaan op de tracks(maar dat ben ik)

PS: kga binnekort een Winne review doen en Jiggy...maar moet Jiggy eerst meer tijd geven, kwil niet meteen zonder het echt goed gehoord te hebben iets zomaar eruit gooien.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 18:06:32 
Beetje kort. Maar wat je moet weten voor het kopen staat er wel in. Goed!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 18:27:45 
Mag ik vragen wat voor cijfer je Noah's Ark en Winne Zonder Strijd geeft (niet de bedoeling een discussie hierover te starten, gewoon nieuwsgierig)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 19:13:48 
Eh die heb ik beiden niet gereviewed eigenlijk. Noah's Ark zou ik zo niet weten, je moet ook kijken naar wat er op dat moment uit is. Winne Zonder Strijd zou tussen de 7 en de 8 komen denk ik. Ik was er niet heel erg onder de indruk van al staan er wel aardige tracks op.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 19:18:27 
Doomsday schreef:
Eh die heb ik beiden niet gereviewed eigenlijk. Noah's Ark zou ik zo niet weten, je moet ook kijken naar wat er op dat moment uit is. Winne Zonder Strijd zou tussen de 7 en de 8 komen denk ik. Ik was er niet heel erg onder de indruk van al staan er wel aardige tracks op.


Het ging mij niet echt om de reviews, maar wat jij van die albums vond. Duidelijk verder. Naar mijn mening had de recensie wel iets langer gemogen, maar dat loop je inderdaad het risico dat het weer te langdradig wordt.

Probz!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 19:19:36 
Thanks, ik schrijf zelf niet echt zulke lange reviews omdat ik veel te lange reviews zelf niet leuk om te lezen vindt. Dat is zo heerlijk aan de OOR. Reviews van hooguit 2 alinea's en het is meteen duidelijk hoe het album ontvangen werd (ookal geven zij geen cijfers)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 19:22:41 
Doomsday schreef:
Thanks, ik schrijf zelf niet echt zulke lange reviews omdat ik veel te lange reviews zelf niet leuk om te lezen vindt. Dat is zo heerlijk aan de OOR. Reviews van hooguit 2 alinea's en het is meteen duidelijk hoe het album ontvangen werd (ookal geven zij geen cijfers)


Ik zelf vind het wel fijn wanneer recensenten met cijfers werken. Ik bedoel, aan jouw 8,5 is duidelijk af te lezen dat jij het een hoogstaand album vindt, dat bovengemiddeld is. Verder geef je met de tekst duidelijk aan hoe je aan dat cijfer komt (eerst een inleidend deel over de artiest zelf en dan ga je in op het album).

'Is Jiggy dan volwassen geworden' --> Leipeshit topic haha?

Ik zelf zou het album echter geen 8,5 geven, dat is te hoog voor dit album.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 18 apr 2009 19:30:12 
Nouja goed, smaken verschillen natuurlijk. Ik heb ook nagedacht of de 8,5 niet te hoog was maar ik vind eigenlijk alleen Superster het skippen waard en ik vind Moevuh (vooral Jiggy's verse) zó vet dat alleen dat het cijfer al met 0,5 ophoogt.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.