[Artikel] De Nederlandse Illmatic..

Robby Bobson 07 jan 2009

23 jaar geleden kwam Extince met z'n eerste album uit en luidde het begin in van de succesvolle Nederhop. Miker G & DJ Sven hebben nog altijd de grootste hit uit Nederland op hun naam, door in 34 landen op nummer 1 te staan, maar eind jaren '80 was het Osdorp Posse die de term Nederhop echt eer aan deed. Ze namen het Nederlandstalig rappen serieuzer, al waren de teksten soms belachelijk (grappig) door het vertalen van Amerikaanse Hiphop. Maar met 12 albums in 20 jaar op zak, mogen we spreken over veteranen, die hoe je het ook went of keert, absoluut ervoor hebben gezorgd dat we vandaag de dag naar Nederlandse Hiphop kunnen luisteren.

Waar OP een ruige, meer underground insteek had, liet Extince zien dat je hits kan scoren met Nederlandse hiphop. Spraakwater was de eerste Nederlandse rap track ooit in de Top40, in 1995, van het album Binnenlandse Funk. Een album dat bekend staat als misschien wel 1 van de beste Nederhop albums ooit.
In het jaar dat Extince Binnenlandse Funk (1998) uitbracht, won Brainpower de Grote Prijs van Nederland, misschien wel de meest prestigieuze Hiphop prijs van Nederland, en in 2001 bracht hij zijn eerste album, Door Merg & Brain uit. Daarop stond onder andere het prachtige "Je moest waarschijnlijk gaan", waar hij ook een bescheiden hit mee scoorde.
Zijn grootste hit was echter Dansplaat, die een maand op nummer 1 stond in Nederland, en ook nog 2 weken in België. Deze track kwam van Verschil moet er Zijn, uit 2002, waar ook het ijzersterke One Mic op stond, een officiële remix van Nas' origineel.

Nederhop begon te groeien, door de hulp van onder andere de 3 bovenstaande grootheden, maar ook THC zorgde voor een hoop onrust, met straat hits als Je Bakt er Niks van en Kogel Vangen (voor je Mattie).
Voor 1995 waren er weliswaar meer rappers waarvoor we nu heel diep moeten buigen, maar deze hebben nooit grote successen gekend als bovenstaande. Dan moet je denken aan Skate The Great (nu presentator van Game-Kings op TMF), Cane, Deams, Yukkie-B, en ook Def Rhymz. De achterlijke rapper, die iedereen het liefst wil vergeten, heeft met Doekoe in 1999 ook nog eens 2 weken op 1 gestaan in Nederland..

Maar waar ik nou precies naartoe wil? Wat zijn nou die geweldige albums? Welke vergelijkingen kunnen we nou maken? Wat is nou de Nederlandse Illmatic?
Binnenlandse Funk, Afslag Osdorp, Door Merg & Brain, Eigen Wereld, Vloeistof, Mindstate, Noah's Ark, Aap-O-Theek, Ut Zwarte Aap, Tussen Licht & Lucht, dat zijn toch eigenlijk wel de enige albums die in aanmerking komen voor die titel.
Illmatic, een album dat élke hiphopjunk naar luistert zonder ook maar 1 track te skippen. Niet alleen omdat je het niet wil missen, maar ook omdat het gewoon ongepast is.

Volgens het panel van de Revu is het Binnenlandse Funk. Ik ga zelf niet die keuze maken, want het is te moeilijk. Ik denk dat we als klein kikkerlandje verschrikkelijk trots mogen zijn op het feit dat er zulke geweldige albums zijn uitgebracht, waarvan ik er een hoop elke dag boven gevestigde classics vanuit Amerika zou kiezen. Een Noah's Ark is beter dan Reasonable Doubt. Een Eigen Wereld beter dan een Chronic. Maar dat ben ik.
Hiphop in Nederland is gegroeid sinds Dansplaat, sinds Spraakwater. Met het oog op de toekomst, met af en toe een kijkje in de binnenspiegel, kunnen we er zeker van zijn dat Nederhop alleen nog maar gaat groeien.

Zwart Licht, Winne, Jiggy Djé, Mr Probz, Jawat, GMB, Klein Jay & Cartes, Steen, om even wat rappers te noemen die weerspiegelen in de voorruit, zorgen ervoor dat ik met alle liefde die mijn Hiphop hart heeft, vol gas vooruit te gaan.
En die beatmakers, onder andere onze eigen Dilla aan de Amstel FS Green, SirOJ, Reverse & Jayh, Soundg8 & Shockmount, zorgen ook voor een hoop vrede in mijn hoofd. 22 Jaar, en het hoogtepunt moet nog komen!

Reacties

BerichtGeplaatst: wo 07 jan 2009 01:25:36 
Oke, wat langer dan ik wilde, maar ik wilde al een tijdje zoiets schrijven, dus dacht, fok it, nu is het tijd! :P


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 07 jan 2009 01:47:44 
Dope artikel,


en btw als je revieuws/artikelen etc. niet op de nieuwe site van ls kunnen

MAAK JE EIGEN SITE!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 07 jan 2009 11:04:30 
Ik had voorheen wel soort van eigen site.. gewoon Weblog met een doorlink host www.rubief.nl
die shit was wel bazig, had 200 unieke bezoekers elke week, maar ik had daar toen geen zin meer in :lol:

Misschien ga ik er wel weer een x aan beginnen..


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 07 jan 2009 13:40:16 
Dope


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 09 jan 2009 11:09:31 
netjes man, heb ervan genoten haha :P
je vergat alleen Hayzee bij beatmakers :$


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: vr 09 jan 2009 11:15:01 
Ja ik weet 't, maar 't was al best laat :P


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 14 feb 2009 19:00:17 
Mooi artikel maar ik vind niet dat je Nederlandse hiphop kunt vergelijken met Amerikaanse.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: zo 15 feb 2009 00:17:03 
Ik denk dat vergelijken inherent verbonden is aan Hiphop, en daardoor dus ook de Nederlandse met de Amerikaanse hiphop.
Want waarom zou je het niet kunnen vergelijken? Als je kijkt naar oudere hiphop uit beide landen, zie je ten eerste al qua rijm vormen dat het allebei constant groeit.
Daarnaast zijn er een hoop Nederlandse rappers (en producers) die de Amerikaanse stijl na doen, en je ziet de laatste tijd ook steeds meer vorming van 'gebieden'. Zo probeert de scene in Eindhoven zich steeds nadrukkelijker als het vieze zuiden te plaatsen. Zo is Zwolle op de Oostkust georienteerd, met vaak wat verder gaande teksten, en Rotterdam vind ik behoorlijk te vergelijken met de Westkust, door onder andere de herkenbare eigen sound.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen in die voorbeelden, maar die bevestigen de regel juist. Want in Amerika is dat net zo.

Als je naar grote (relatief gezien) gaat vergelijken, ben ik het wederom niet met je eens dat het niet te vergelijken is. Sowieso loopt de Nederlandse scene redelijk achter op Amerika, qua grote en qua 'verdraagzaamheid' in de maatschappij. Hier is het nog steeds het kleine broertje van de pop, waar De Opposites 2500,- voor een uurtje krijgen, terwijl Wayne daar 5 nullen achter plakt.
Nu is natuurlijk onze markt veel kleiner, mede door de taal, maar als je kijkt naar 10 jaar terug, waar "Rap nog werd gedraaid als je moest pitten van de oppas" en nu, die groei was ook te zien in Amerika, als je een beetje de boeken in duikt.

Nederhop zit in het tijdperk van 1999, waar Eminem The Slim Shady LP uit bracht en hele sub-urbs naar Hiphop liet luisteren. De Oppo's deden dat redelijk met Dom, Lomp & Famous, maar een goed voorbeeld is Pete Philly & Perquisite. Mijn Marco Borsato luisterende moeder heeft het laatste album van PP&P ook gewoon tussen haar Cd's staan (weliswaar gekopieerd van mijn origineel, maar oke :lol:)
Nou was er waarschijnlijk geen Johnny Cash luisterende moeder die Eminem in huis haalde, maar you catch my drift ;)

En ik zie het, zoals ik al aangaf in m'n artikel, alleen nog maar groeien hier in Nederland, en qua kwaliteit zie ik door de vrij grote drang om jezelf te bewijzen, die hier heerst, de Nederlandse hiphop eigenlijk nu al boven de Amerikaanse uitgroeien.

Natuurlijk zijn er betere artiesten in Amerika, maar de laatste paar jaar, met releases als HETISZOVER tegenover If Life Gives you Melons, You paint that Shit Gold, vind ik dat we amper nog onderdoen voor Amerika..


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: zo 15 feb 2009 02:24:48 
Natuurlijk kan je het wel vergelijken maar er zitten grote verschillen tussen. Alleen al qua beats, een Delic maakt bijvoorbeeld heel andere beats als bv een premier of een Dre. En er is toch een taalbariere vergelijk maar eens "I Never sleep cause sleep is a cousin of death" met "Mijn stijl zo steil daar kan niemand tegen op". Maar het klopt idd dat vergelijken inherent verbonden (mooi gezegd! :P) aan hiphop is. Hiphop luisteraars zijn vaak ook veel kritischer dan andere muziek liefhebbers. Misschien ook omdat hiphop vaak draait om zelfverheerliking en anderen overtreffen.

Kijk dit zijn nou gesprekken waarom ik een goed hiphopforum zocht :D.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.