[Review] State TV - eerste indruk

Bronx 01 nov 2008

Ik ben op school bezig geweest met een project voor Maatschappijleer. Ik heb voor dat vak een recensie moeten schrijven over State TV. Hier het resultaat.

Er is geen volk zo kritisch als de zichzelf serieus nemende hiphoppers. Met die constatering in zijn achterhoofd begon Kees de Koning drie jaar geleden de nieuwssite Statemagazine. Het aantal bezoekers van de site steeg per maand en ondertussen is Statemagazine uitgegroeid tot dé nieuwsbron van de Nederlandse hiphopgemeenschap. Kees vond dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging!

Die uitdaging is er gekomen in de vorm van State TV, het nieuwe hiphop en lifestyle programma op de zondagavond. State TV wordt opgenomen in een mooi pand, er zijn twee jonge presentatoren, elke week schuiven er bekende artiesten aan en er is een enthousiast publiek. Kortom State TV is een welkome aanvulling voor de Nederlandse hiphopgemeenschap!

Nou om eerlijk te zijn, dat is het absoluut niet. Om te beginnen pakt de keuze voor de twee presentatoren al totaal verkeerd uit, want Zarayda Groenhart en Rotjoch vormen samen een erg irritant koppel. Zarayda, die het meest aan het woord is, komt nog het serieust over. Ze stelt kritische vragen en probeert de vaart in de show te houden. Het is alleen jammer dat Rotjoch voortdurend de boel overschreeuwt met zijn eigen smakeloze grappen. Tijdens interviews vestigt hij constant de aandacht op zichzelf door van alles door de vragen en antwoorden heen te schreeuwen. Het lijkt dus ook wel of hij er meer voor zichzelf zit dan voor de gasten.
Bovendien is het duidelijk dat Rotjoch soms bepaalde vooroordelen over gasten heeft. Hij neemt sommige artiesten niet serieus genoeg en lacht ze gewoon uit.
Het enige item waar Rotjoch wel goed tot zijn recht komt is de Clubtest. In dit item test hij elke week een ander feest en brengt hij daar verslag van uit. Ik moet eerlijk zeggen dat dit item wel altijd heel geslaagd is, mede door de opmerkingen van Rotjoch zelf.

Wat ik verder erg jammer vond aan de eerste paar afleveringen was het feit dat er zo weinig dieper op bepaalde onderwerpen werd ingegaan. Nederlandse hiphop staat qua media belangstelling nog steeds in de kinderschoenen. Zo is er weinig aandacht voor Nederlandse artiesten in de landelijke pers en op tv. Ik hoopte dat State TV hier iets aan zou kunnen veranderen. Door dieper in te gaan op de hiphopcultuur en echt in gesprek te gaan met artiesten zou er zo veel meer bereikt kunnen worden. Maar de specials in State TV gaan allemaal heel snel, er wordt niet erg uitgebreid met gasten gepraat en er worden te weinig betrouwbare mensen aan het woord gelaten. Hierdoor schept het programma een onprofessionele indruk.

Het laatste punt dat ik wil aansnijden is het feit dat State TV een initiatief is van Kees de Koning, de baas van Statemagazine maar ook van het grootste Nederlandse hiphoplabel Top-Notch. Ik heb zelf vaak het idee dat artiesten die getekend zijn bij Top-Notch een speciale behandeling krijgen als het gaat om cd-recensies en media aandacht.
Rapper Postman zei hierover: ‘Ik zie dat het zo ook gebeurt met andere mensen, terwijl die producten niet echt nice zijn. Dat heb ik ook bij State. Jullie kunnen sommige shit helemaal de grond in boren maar jullie doen het niet! Come on, man! Waarom pakken jullie bepaalde shit die aangepakt moet worden niet ook echt aan omdat het gewoon slecht is? Maar State heeft natuurlijk ook zijn eigen peeps en click omdat Kees de big man is. ’
Het komt er op neer dat artiesten die bij Top-Notch zitten automatisch een speciale voorkeursbehandeling krijgen.
Doordat er maar één grote nieuwsbron is die aandacht geeft aan hiphop kan er daardoor een verkeerd beeld geschept worden, omdat de artiesten van Top-Notch altijd maar van één kant belicht worden.
Er kan dus eigenlijk gewoon gesteld worden dat State TV geen objectieve televisie maakt.

Natuurlijk is State TV niet alleen maar een slecht programma. De muziek in het programma is wel van hoog niveau en het is leuk dat er elke week een artiest live komt optreden. Bovendien wordt elke show ondersteund met videobeelden die uitgezonden worden op een groot scherm.
Het blijft echter een feit dat State TV een nogal onprofessionele indruk maakt en dat heeft een negatief effect op de Nederlandse hiphop. En dat vind ik persoonlijk erg jammer, want als iets de Nederlandse hiphop in een beter daglicht zou kunnen zetten is dat wel een goed televisieprogramma.

Reacties

BerichtGeplaatst: zo 02 nov 2008 10:48:48 
Lekker stukje. :) Ben het in grote lijnen met je eens.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: zo 02 nov 2008 13:01:16 
Clubtest vind ik ook meestal nep, maar voor de rest helemaal mee eens. Goed artikel.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: zo 02 nov 2008 14:46:51 
ik erger me kapot aan clubtest


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 03 nov 2008 19:46:37 
Ik erger mij vooral aan Zorayda die aanstuurt op bepaalde antwoorden die zij uit de mond van de artiest wil horen. Eerst stelt ze een vraag vervolgens wanneer de artiest antwoord geeft onderbreekt ze hem (Heist Rockah) en zegt ik wil het in een zin horen met daarbijhorende informatie zodat Heist Rockah alleen nog maar even hoeft na te praten.

Heel hinderlijk, ze weet de antwoorden van de vragen die ze stelt al, en als ze niet het juiste antwoord krijgt stuurt ze daar op aan omdat anders de volgende vraag op het lijstje niet meer klopt.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 03 nov 2008 19:48:03 
zarayda moet helemaal weg
laat eerder die mensen die intervieuws geven bij statemagazine
want zij irriiteeert me op radio en tv


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 06 nov 2008 18:36:38 
Er zou een presentator moeten zijn die ook verstand heeft van hiphop.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 06 nov 2008 18:40:57 
maybe stuart


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 08 nov 2008 17:30:54 
Goed stuk, ik vind die stuart ook een sukkel....misschien ligt het aan mij maar vroeger vond ik state veel beter en bezocht ik de site ook vaker
Farid, venz of djiggy heb ik liever dan zarayda


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 08 nov 2008 20:49:08 
Stuart heeft geen eigen mening, hij kan heel goed met mensen meegaan in meningen. Ik heb een keer met hem staan praten, vroeger werkte hij namelijk bij de Carhartt Store, maar hoe vaak hij je gelijk geeft is niet normaal... Daarom support hij mensen als The Opposites, Sjaak maar ook Zo Moeilijk. Hij gaat minder voor de muziek, maar meer voor de persoon.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.