[Review] Engel Presenteert: Engelland

Robby Bobson 04 sep 2008

Het is alweer het 6e album wat Steven Engel sinds 2002 heeft uitgebracht. In 2002 bracht hij met BSE het album BSE is nu Verkrijgbaar! uit, en in 2003 'Het Virus Verspreidt'. In 2004 bracht hij z'n solo album Curriculum Vitae, en in 2005 was daar Woonboot Producties. Samen met Daniël was het een album dat de heren behoorlijk op de kaart wist te zetten vol met live instrumenten en sterke raps. In 2007 herhaalde ze dat geintje met Woonboot Producties deel 2, die misschien wel beter was dan deel 1. Toen begon de reis richting Engelland, wat weer een solo album zou worden. Daar zijn we nu terecht gekomen.
Afbeelding

We gooien de trossen los, en daar gaan we! Op een beat van Cru start hij de reis richting zijn eigen land. Op de track die daar op volgt heet hij de luisteraar 'Welkom' op het land, en dan kunnen we pas echt beginnen met het album. En hoe! We trekken de kop er af met 'Kleine Jongen' samen met niemand minder dan Jiggy Djé, DiggyDex & Def P. De track gaat over het verschil tussen toen en nu, met een ijzersterke Jiggy Djé op het refrein. Engel start de track sterk met hoe hij z'n eerste LP kocht van zijn vers verdiende geld en Diggy en Def P gaan heerlijk verder op de track. Daarnaast is de beat van Bushmeister J. lekker!

Buitenbeentje was de eerste track die losgelaten werd op het internet waar Engel samen met de zang van Onno, praat over hoe hij niet in het stereotype rapper past. Een herkenbare track voor mij, en zo zullen er nog veel meer zijn.
Trots (Beat van DiggyDex) is een wat diepere track, waarin Engel vraagt aan zijn ouders en ex of ze trots zijn op hoe hij in het leven staat. De prachtige beat en de gebroken stem op het refrein geven mij elke keer weer kippenvel.

We komen terecht op Next Level, de officiële single van het album, en heeft ook weer zo'n heerlijke beat. de bekendste rapper uit Hoorn is duidelijk in vorm, want ook op deze track overtuigd hij, met een sterk refrein, en niet te moeilijke raps. Gewoon lekkere Boombap hiphop.

Strijdlust is een sterke track met een refrein van DiggyDex en een lekker rauwe Tim Beumers, en Fase is weer geproduceerd door Daniël. Een erg korte track, maar wel mooi en een mooi tussen momentje.
Hier is het duidelijk dat we in het midden zitten. Al gebeurd het zonder de consistentie te verliezen van het geheel, zijn dit toch de mindere tracks van het album. Want Altijd en De Basis zijn weliswaar goed, maar er staan tracks op het album, die in principe het zelfde beter doen. (Al zijn de cuts op De Basis wel weer erg lekker)

Dan komen we uit bij de volgende single, wederom met DiggyDex. Waar de heren sorry zeggen tegen de dames die ze 's nachts bellen om hun diepste gevoelens te vertellen. Echt puur genieten met de prachtig opgebouwde beat (ook Diggy) en het lekker humoristische onderwerp. En zeker DiggyDex komt ijzersterk op deze track ("Pure Wodka in me glas, zorgde uren later voor die zure kots aan het behang" "Sjanste wat, althans dat dacht ik, Bij elke zin die ik zei, zei elk meisje Gadver! Vrij logisch, de kots hing aan me lippen, desalniettemin nog steeds hell zin om wat te wippen") Echt heerlijk!

Luilakken is met een sample van Tim Beumers, met een Engel die weer lekker verder gaat waar hij gebleven was, en 1 Liefde is misschien wel de zwakste track op het album. Eigenlijk doet Engel heel weinig fout, ook weer op deze track. Want het enige minpunt is het refrein.
Op kroegbanger haalt Engel Ki & Ahab van de Kernkoppen binnen op z'n eiland, en dat op een beat van Darin G (Colombiaanse Bloedgroep). Het is geen Lalalala zoals op Woonboot Producties 2, maar een lekker relaxte track is het wel!

Dan is het over en uit en laat Engel weten dat er weer een product aankomt met Daniël.
Er gaat ontzettend veel goed op dit album, en eigenlijk heel weinig fout. Engel laat op elk album zien dat hij nog steeds groeit, en doet dit ook nu weer. Van delivery en flow tot tekst en artwork van het hoesje (WOW!), het lijkt allemaal te kloppen op dit album.
Bij mij al de hele week standaard op mijn iPod beluisterd, en ik heb het vermoeden dat dit best lang volgehouden gaat worden. Een hele sterke prestatie en een leuk visitekaartje voor Hoorn!

Reacties

BerichtGeplaatst: do 04 sep 2008 22:11:40 
Te vroeg! najah Ffe lezen xd
Edit:
Nice Review :D Kn nie w8en op morgen om hem in geoiee kwaliteit op me ipod te beluisteren :P


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.