[Review] Brainpower - Hart & Hard

Robby Bobson 06 mei 2008

Hij stapte jaren geleden de scene binnen, nam de boel op TV over, kreeg een lading haat over zich heen, maar blijft maar rappen. album nummer 4 & 5, Hard & Hart, komen tegelijk uit. Het principe is bij de meesten ondertussen wel bekend. Op Hard komen de beukplaten en op Hart komen de wat meer diepe tracks tevoorschijn.
Tekstueel is hij, met zijn doctoraat in de Nederlandse taal, de meester van de Nederhop. Het is echter zó jammer, dat de man, en dan vooral op Hard, meerdere malen verkondigd dat het "zo makkelijk voor hem is, en je je dus moet voorstellen hoe het zou zijn als hij wel z'n best zou doen". Ik wil het me niet voorstellen, ik wil gewoon horen waar hij het beste in is.
Daarnaast, ook weer op Hard, heeft hij een equivalent van Non Stop, geplaatst, dit keer genaamd Boem. Z'n flow en delivery zijn op deze track bijna hetzelfde, en de beat heeft ongeveer dezelfde opbouw. En daarnaast ook nog eens een paar lines terug gepakt en omgedraaid. Jammer.
Tuurlijk staat ook de PartySquad op het album, met een track samen met DiceCream. Een saaie clubbanger, en dat geintje wordt zonder PS maar weer met DiceCream ook weer herhaalt op Kan de Kick Iets Harder.
Terwijl Brain met Spit '88, Boks Ouwe, Vooruitzichtloos, Hey Hey (sorry, maar die track is lekker), Weg, Rivi op De Mic en Roeping, bewijst dat hij het wel kan.
Hard staat boordevol lekkers, maar het doet pijn dat hij tracks als Kan Die Kick iets Harder nodig heeft op z'n albums.
Vooral Vooruitzichtloos is een mooie track, en het hoogtepunt van Hard. Misschien wel van beide Cd's. Een track waarin hij zich verplaatst in een klein jongetje wonend in een sloppenwijk.
Wat inhoud betreft, gaat het een stuk beter op Hart. Dat was natuurlijk te verwachten, en die verwachting wordt ook ingelost. Echter op een vrij zwakke manier. De track "Een ode aan me mama" is een corny track voor z'n moeder (Zoals de titel enigszins doet vermoeden), en ik heb de lyrics die daar gebruikt worden, in verschillende vormen al ontzettend vaak gehoord.
De Elementen en Je Kent 't Wel zijn ook vrij zwakke tracks.
De Elementen bestaat voor de helft uit refrein, en Je Kent 't Wel, heeft zo'n ontzettend dramatisch refrein, waar Brainpower echt beter bij had moeten weten.
Ik gooi hier weer met de negatieve punten, maar die zijn ook duidelijk aanwezig. Ik heb het al eens aangegeven hier, maar GertJan had gewoon een enkel album moeten maken, met alleen de goede tracks, want er staan gewoon teveel nummers op deze albums, die gewoon onder zijn niveau liggen. En ja, ik ben een Brainpower Groupie, en ik zeg dat. Het is ontzettend zeldzaam dat een rapper een volwaardig dubbelalbum uitbrengt, en misschien nog wel veel zeldzamer dat beide albums ook gewoon een klassieker voortbrachten. In mijn ogen is dat nog niet gelukt. 2Pac lukte het niet, Biggie ook niet (in mijn ogen that is dus he), en Brainpower ook niet.
Op meerdere tracks laat hij meer dan duidelijk horen, dat hij absoluut nog altijd tot de top van de Nederhop behoort, maar beter had hij de helft weggegooid, dan had ik hier met lofuitingen en dickride moves gestrooid.
Het is eigenlijk gewoon jammer te noemen, want het is een gemiste kans geweest.
Maar voor ik zo negatief afsluit, het zijn hele goede albums, echt waar, ze staan boven veel wat er in Nederland te bieden is, maar een single album had zoveel beter geweest. Echter geef ik dit album wel een 7.5. Voor de moeite en de goede tracks.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.