[Review] U-Niq - Het Kapitalisme

Robby Bobson 03 mrt 2008

In 2006 bracht U-Niq na jarenlang als Engelstalige rapper in de scene rond te lopen, zijn Nederlandse debuut, Rotterdam uit. Een heerlijk album, met een sound die voor mij de maatstaf is geworden voor het typische Rotterdamse. Heerlijk arrogant en het niet schromen om aan te geven dat je voor het geld komt. nu brengt U-Niq Het Kapitalisme uit.
Concrete en Soulsearchin' hebben weer hun best gedaan voor U-Niq, want eigenlijk zijn vrijwel alle beats op dit album echt dope, met een vol, zuiver geluid, wat we ook eigenlijk wel gewend zijn van de vrij conservatieve producers als het aankomt op kwaliteit brengen. Reverse heeft echter ook 2 beats naar Rotterdam gestuurd, waarvan 1, van Aandacht, eigenlijk een ordinaire kopie is van Geen Klasse Geen Style van The Opposites en Zwart in m'n Zakken van Kempi & Rocks.
U-Niq heeft een stem waar je lang naar kan luisteren, en op het album dat nog geen uur duurt, wordt die dus geen moment vervelend. Zijn flow, die op een paar momenten na, vrijwel hetzelfde is, is wel een beetje vervelend. Niet omdat het een slechte flow is, maar omdat hij gewoon altijd op het zelfde punt blijft.
Wat tracks betreft vind ik er 1, ├ęcht vervelend. Dat is Ten-Toon-Spelling. Hij spelt veel van zijn woorden uit, op weliswaar een gruwelijke beat, maar het dictee slaat echt nergens op.
Daarnaast is de Nederlandse DJ Khaled (beter bekend als Rotjoch) ook ernstig irritant op op Identiteit, en is het doodzonde dat Shyrock zingt in plaats van dat hij gewoon zijn ding doet als rapper.
Afgezien daarvan, is U-Niq absoluut gegroeid als rapper, en heeft hij mooie teksten als hij wat meer de diepte in gaat. Zoals op Angst, waar hij zich afvraagt of hij naar de hemel gaat of al op de zwarte lijst staat.
Daarnaast rapt hij op Politiek: "Ze boycotte/ ze hoefden The Box niet op te rotten/ John kwam op de proppen met money/ dus het was niet te stoppen ... het is vieze politiek"
Een mening die ik, en denk ik ook veel anderen wel met mij zullen delen. Jammer is echter dat Sticks nogal op de automatische piloot staat op diezelfde track, en dat Rico de track net aan redt.
Het voetballeven dat U-Niq hiernaast leidt, achtervolgt hem tot in de studio, als hij Royston Drenthe en Ryan Babel uitnodigt om een verse te droppen. Ik vind het persoonlijk jammer dat de oud-Feyenoorder de oud-Ajacied eruit rapt, maar beide kunnen beter op het veld blijven staan, al is de swagger van beiden wel erg goed!
Absoluut hoogtepunt is ook het eindpunt van het album, namelijk Energie met Winne. Niet alleen Winne, maar ook de beat is van hoog niveau. Heerlijk Hype, die het goed zal doen bij optredens.
U-Niq wordt behalve op Taki Taki overklast door zijn features, en dat bewijst wel dat U-Niq absoluut geen grote rapper is, maar de Rotterdamse Veteraan heeft zichzelf ook overklast, en daarmee heeft is hij zijn debuut album ook ontstegen, al doet hij eigenlijk exact hetzelfde als dat hij vorige keer deed. Alleen dit keer voornamelijk tekstueel beter.

een 7 geef ik dit album.

Reacties

BerichtGeplaatst: ma 03 mrt 2008 15:40:05 
Met deze review ben ik het meer eens dan met die van Kasper :P
Al is deze op sommige punten nog wel iets anders dan mijn mening, toch is het een goeie review. 8)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 03 mrt 2008 16:23:02 
chek loodzwaar en luister dan smoke it van mobb deep


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 03 mrt 2008 17:27:54 
Ben het opzich wel redelijk met je eens.

U-Niq is textueel geen held vind ik... hoeft opzich ook niet, maar dan moet je het compenseren. En dat doet hij te weinig.

Die laatste track is idd erg vet. :P


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.