[Recensie] Berry - Wat Vooraf Ging EP

Robby Bobson 02 apr 2012

Ik ben niet zo fan van Berry. Dat was de voornaamste gedachte die WitBesjen bij mij opriep. Vast een dope gast, maar rappen? Nah, niet mijn ding. Een week geleden gooide Berrens z'n Wat Vooraf Ging EP bij mij in de mailbox. Ik had met m'n domme harses beloofd om een recensie te schrijven. Terwijl ik dat ook al nooit meer doe. Toch ja zeggen.. Maar goed, toch die plaat maar even aanzetten. Laat het maar gewoon op me af komen. Even vluchtig zo'n recensie in elkaar hannesen, is die jongen ook weer blij.

Ik zat er naast. Berry begint z'n EP op een heel erg fijne Legion beat en opent wat stroef, maar je mag line 1 en 2 best opfokken als de rest van je intro zo solide als de tieten van m'n ex is. Ik heb het gevoel dat deze track wat geforceerd tot stand is gekomen - "Shit man, we motten nog een intro hebben!" - maar voor een intro doet Berry precies wat je van een intro verwacht.
Maar pas vanaf hier wordt het echt leuk. Tis WhiteBerry is een beuker van jewelste en Kletspraat is een heel goede track tot 1:12. Maar vanaf 1:13 wordt duidelijk dat Berry z'n vrienden die op z'n album staan ver achter zich heeft gelaten. Het is zonder uitzondering dat Berry z'n featurings huilend achter laat op heel de EP.
Dat geldt vooral voor Joeratsi. VPM en BrenEmsee weten Berry nog aardig bij te houden, maar de sprongen vooruit van Wittebes zijn op z'n minst opmerkelijk te noemen.

Een track die me al bij de eerste (toen nog wat sceptische) luisterbeurt al opviel, was Lichten Laag. Vice schotelt een heerlijke beat voor met een prachtige wisselwerking tussen rustig, en uitermate vrolijk. Berry komt vooral op de vrolijke gedeeltes erg sterk voor de dag, al is hij wat zwak in de rustigere stukken, maar met zo'n beat is het al snel goed.

Die rustige stukken worden overigens ruimschoots goed gemaakt door het zware De Waarde. Met een intro die uitstekend gekozen is, wordt het startsein gegeven om al z'n gevoelens bloot te geven op een solide Ronnie Flex beat. Dit soort tracks is vaak het moeilijkst te maken, maar Berry houdt z'n rode draad heel stevig vast, en laat vrijwel geen enkele steek vallen op deze track.

Weten jullie nog? Vorig weekend? Dat prachtige weer? Heb je me zien rijden met Positiviteit door m'n speakers? Met een lekker reggae refrein, op een heerlijk zomerse beat, rapt Berry ontspannen de zon tegemoet, zonder daardoor te geforceerd een zomerse track te maken. Gewoon lekker rappen. Dat zijn de echte zomertracks. Compliment.

Maar goed, al die Rotterdammers, Winne, U-Niq, Timmetje Beumers, Eddy Ra, ze staan bekend om bangers. Dus als je als nieuwkomer uit Rotterdam komt, dan verwacht ik minstens drie bangers op je plaat. Even tellen.. Ja dat is hem gelukt.

Want was Tis WhiteBerry een beuker, Kracht is minstens zo goed, zo niet beter, Wen er maar aan doet dat nog eventjes dunnetjes over, en Bobson's favoriet Eindbaas gaat even vier keer zo hard los. VPM weet gelukkig ook wat Jedi Mind Tricks is, en wat daar uit voortvloeit is een jagende beat waar Berry en BrenEmsee quote na quote overheen gooien. "Ik ben een eindbaas als Bowser, in feite de lauwste" Drie minuten genieten, en dat voor wat mannetjes van 17.

En dat is misschien wel het allerbelangrijkste aan deze EP. Natuurlijk zijn er flow foutjes, en zijn sommige zinnen wat te letterlijk. Op de 1 of andere manier ben ik daardoor juist meer onder de indruk van Wat Vooraf Ging. Ik heb het even nagekeken en 35 luistersessies in een week (Wat Relapse niet eens haalde, zie ik nu), terwijl er nu nog steeds geen tracks zijn die me vervelen.

Berry heeft twaalf uitstekende beats uitgekozen, weet constant te boeien, houdt je bij de les met harde punches, en heeft absoluut een kwaliteitsproduct uitgebracht.

Ik wil hier niet claimen dat dit een top10 plaat is voor 2012, verre van dat, maar een jongen van 17, die al zo'n volwassen plaat kan maken, daar neem ik m'n pet voor af. Als hij de mindstate die hij op deze EP heeft, vasthoudt en die kleine flowfoutjes er uit krijgt, z'n zinnen hier en daar wat minder volpropt (En ik ben er van overtuigd dat jij heel kritisch op jezelf bent en precies weet welke zinnen ik bedoel), hij over 5 jaar bij de top van de Nederlandse hiphop KAN horen.

Chapeau.

Reacties

BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 11:02:24 
Dear Robby Bobson, Lichten Laag is door Vice geproduceerd.
Verder goede recensie, can't wait till my pre-order is in.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 11:04:28 
Aangepast. Ik zat dit te typen voor m'n TV, en dan is m'n iTunes scherm nogal klein, dus zal wel scheef gekeken hebben :D Koning beat dan menneke!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 11:08:33 
Met je simpele kutfouten in je kutrecensie, onprofessionele kutbobson.

Ok, grapje. Maar bij kletspraat bedoel je "Joeratsi", de mindere rapper. Vond ik overigens ook. Als die track een betere feat of een tweede berry verse had gehad, was dat echt een killer van een track geweest. Verder is lichten laag een vice beat, als ik me niet vergis.

Verder eens. Alleen lichten laag kon me niet zo boeien. Voor mij uitschieters: Kletspraat (totdat joeratsi begint), De Waarde en Positiviteit.

Ook een godsvergeten bigup naar Niyulah.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 11:12:02 
"Ey, bereid me voor op wat komen gaat. Sta paraat voor wat tegenslag. Soms lijkt m'n hele leven op 1 grote regendag"


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 12:48:03 
Zijn die CD's al ready voor de postbode? :)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 19:37:49 
huh, sinds wanneer konden we voorbestellen dan? waar?


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 02 apr 2012 20:14:55 
Pierce Hawthorne schreef:
huh, sinds wanneer konden we voorbestellen dan? waar?

Niet formeel ofzo, bij Berry in z'n topic. Just pre-order there en je krijgt hem vanzelf:)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.