[Blog] Fashawn - Boy Meets World

Berry_ 10 okt 2011

Twee jaar geleden. Na wat clips en magere mixtapes kwam in Oktober 2009 Boy Meets World uit. Fashawn. Ik kende hem vooral van gastoptreden op oa. de platen van Statik Selektah, en Evidence. Ik zag Fashawn als een dope rapper, niets meer niets minder. Leuke brag ´n boast, toffe feat´s. Tot Boy Meets World uitkwam. Er veranderden iets....

´When I ride the drums, I outshine the sun. Brainstorm, I provide the floods. I can turn a whole metropolis to a peninsula. Ink pen emperor slang remain infinite.´

Intro:
Waarom ik dit schrijf. Ik weet het eigenlijk niet helemaal. Het is vooral mijn liefde voor de plaat die ik wil delen. De waardering die ik voor dit album heb. En waarom ook Hiphop veel meer kan zijn, dan slechts ´rap´. Voor iedereen die deze CD nog niet heeft geluisterd, of voor iedereen die er veel minder positief over is dan mij. Voor diegene schrijf ik dit. En voor mezelf. Zodat ik nog even kan kijken waarom er ook alweer Boy Meets World op mijn borst staat getatoeëerd, over een jaar. Want zoveel betekend dit album voor me. Ik ga jullie uitleggen waarom. En ik ga er niet om heen draaien, maar keihard met de deur in huis vallen. Welkom op mijn blog over Boy Meets World.

´Knowledge increase it, college enroll. Captivity, leave it, keep dreaming, goals. Power, money, spend it with control. God, life, mind body and soul. Reach one, teach one, young to the old. History´s a mystery, and lies were sold.´

Freedom:
Boy Meets World is voor mijn één van de allerbeste hiphop albums ooit. Misschien was het de periode waarin ik zat. Ik luisterden vooral naar de brag ´n boast, gangster achtige hiphop. Afgewisseld met Blu, en wat andere uitstapjes. Maar als ik ergens mee zat kon ik behalve agressie weinig kwijt in de muziek die ik luisterden. Ik ging dan snel over naar Sabrina Starke die mij vertelden dat het goed kwam. En als je muziek zo maakt, dat ik het geloof, ben je goed bezig. Ik had een soort van vriendin aan Sabrina. Als ik ergens bovenop wou komen, luisterden ik die CD. Want ik liep zelf ook op een Yellow Brick Road. Tot mijn broer Fashawn kwam. Ik ging de CD luisteren in een periode waarin ik vooral agressief en depressief was. En vooral niks zag zitten. Dan begint het album met ´Intro´ . Een track die ik had verwacht. Zoals ik Fash (Zo mag ik em noemen) al eerder had gehoord. En dan vanaf nummer twee slaat de sfeer compleet om.

`Hold on to your dreams till they come true
Don't let them tell you what you can or can't do
I know it's hard trying to make it on your own two
Surviving, at the same time going to school
And trying to pay tuition by washing dishes
It's all part of being self-sufficient
Look for a shooting star and you keep on wishing
Who's to say 5 years from now where you'll end up
CEO of your own business
Or, a movie star an award winner
Gotta, go for it can't be timid
Nah, live out the phrase the sky's the limit
Understand everything began with a vision
Some hard work and a thing called intuition
That's, when you feel you're at you're lowest and you're about to collapse
And let you know you're on the right track. The world is yours`.


Hey Young World:
Maar dat was gek. Freedom (Nr. 2) ging over de maatschappij, oke. Maar nummer 3, gaat over het leven. Het leek wel alsof dit voor mij geschreven was destijds. Ik kon me zo goed in alles vinden. En dat in letterlijk ELKE track. Dit was de eerste keer dat ik dat voelde. Normaal als ik Hiphop luister, dan denk ik, fuck yeah. En nu dacht ik.. Ja dit klopt. Hij heeft gelijk. Het was het moment dat ik verder ging luisteren naar het album. En meteen de complete lyrics erbij zocht, om ze nooit meer te vergeten.

`Know imma shine, despite all of my hardships.
I consider them lessons instead of losses.`


Stars:
Nu ik wat verder ben in dit blog, besef ik dat deze wijze van schrijven geen zin heeft. Zo blijf ik bezig. Dus ik ga na dit stuk duidelijk zeggen wat ik bedoel. Maar goed, dit was de motivatie die ik nodig had. En zo gaan de tracks maar door. Elke track is kwa productie meesterlijk. Niet voor niks, aangezien Exile verantwoordelijk is voor de complete productie van het album. De heerlijk rustige flow van Fashawn. Die soms word afgewisseld door de wat rauwere versie van Fash. Maar vooral de rustige tracks zijn geweldig. Sowieso is alles kwa inhoud gewoon beter dan het meeste dat uitkomt. Ik zou graag over elke track iets zeggen maar dan blijf ik bezig. Ga het zelf ontdekken, zou ik zeggen.

´God got a million names and if we made it his image does he see it the same, and if we flesh with his flesh can he feel my pain, teardrops symbolizing the rain. I just can't understand (Why) I get high to forget about the present why I'm not ridin' in the S6, but life is all about decisions make the most outta mine while I'm livin'... I ask myself why..
I do what I do. Live how I live. It is what it is. but... I told my momma I'd change but it's clear I'll always be the same. I ask myself why.. I swear life is a maze, I'm just tryin' to get it right before I fade but I keep hittin' wals everyday is like a battle learn somethin' different everytime i travel...
´

Boy Meets World:
Ik kan elke line citeren. Elke nummer los opnoemen. Over elke track zeggen waarom die goed is. Maar het komt hierop neer. Elk nummer van Boy Meets World had/heeft voor mij enorme betekenis. Boy Meets World heeft mij geholpen door de moeilijke situaties waarin ik zat. Elk nummer is zo echt. Rappers zeggen vaak, dit is echt. Maar nee, dit is echt. Dit is een album die ik van begin tot einde kan luisteren zonder te skippen. Een album dat ik begin tot einde mee kan rappen. En zingen. Want de producties maken het plaatje compleet. Veel Jazz samples, of Jazz-inspired. Vooral rustige beats, met een paar brag uitstapjes. En zelfs daarin zit dan weer inhoud. Het is een enorm veelzijdig album. Je hoort hoe realistisch rappers ook kunnen zijn. Je hoeft niet altijd stoer te doen, kijk iets verder dan dat. De intro en outro´s van tracks maken het ook compleet. Ik luister dit in de zomer, als ik vrolijk ben. Ik luister dit in de winter, als het even tegen zit. En soms luister ik het twee maanden niet, om hem vervolgens weer op repeat te zetten. En dat is in mijn ogen een classic. Misschien valt het allemaal wel mee. Misschien. Voor mij persoonlijk is het een heel belangrijke plaat. Dit is ook geen muziek wat ik opzet bij vrienden of op feestjes. Het is te persoonlijk. Je voelt je direct aangesproken, en het pakt je. Zo heb ik het althans ervaren. En Fash vertelt zelf ook zijn verhaal. Zijn jeugd, een doodnormale jongen eigenlijk. Het verhaal dat iedereen gehad heeft maar zal ontkennen. Het meisje dat jij leuk vind maar jou afwijst. Het meisje dat jou belazerd. De dingen die je misschien tegen je echte wil in doet. De hokjes waarin je geplaatst word. Iedereen zwijgt. Fashawn rapt erover. En dat maakt het muziek. Als ik dit in de auto opzet, kan zelfs mijn vader nog waardering ervoor hebben. Maar dat is meer omdat het rustig klinkt haha.

´Now if the world should end tomorrow. Lord have mercy on me.
And if the sky should fall, and the walls come tumbling down, tumbling down.
Than that´s what its gonna be..´


Dus:
Boy Meets World vertelt je wat er echt gaande is. Wat je moet doen en laten. Dat iedereen foute keuze´s maakt maar een kans kan hebben. Dat jij niet de enige bent met zulke ´problemen´. En dat door middel van een heel erg goeie MC, op kei en kei en keiharde, maar vooral goeie producties. Hoe muzikaal een rapper kan zijn. Hoe zelfs een rapper een goeie CD kan neerzetten voor een breed publiek. Boy Meets World is mijn anthem, mijn OST, mijn... I don´t even know. Toen Fashawn in Rotterdam kwam optreden heb ik zelfs nog even met Exile mogen praten. Fash was helaas al weg. Exile vond het grappig om te zien dat ik al de lyrics wist. Hij zei mij ´Good luck with your carreer, and if you follow youre dreams, you can become whatever you want!´. En dat ga ik doen. Mede dankzij Boy Meets World.


Bekijk in HD kwaliteit (mits beschikbaar)
Download video
Download MP3

`Now if we took a little time, to swallow all the proud.
We can fix the situation.
But it´s the same old song. Same old song.
Now if we took a little time, to take a look inside,
We can stop killing eachother, but its the same old song. Same old song.
A change is gonna come. Look for a better tomorrow.
Everything you go threw in life, make´s life worth living.`-Berry

Reacties

BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2011 19:43:21 
'Politics, bullshit, ignorant content, Conscious nonsense, the mind is complex'

Toevallig luister ik afgelopen en deze week die plaat elke dag weer xD

Je stuk ga ik nog lezen, zit nu even in een drukke periode.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2011 22:04:16 
Is goed, thanks alvast!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 11 okt 2011 19:57:30 
veranderden

Is dat Rotterdams ? Volgens mij zegt me pa dat ook wel eens.

Voor de rest, leuk artikel. Ik ga die man nog een keer opzoeken!

[ Post via mobiele telefoon ] Afbeelding


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 12 okt 2011 12:33:01 
Dope artikel! Wel een beetje een rare structuur maar je merkt wel dat je in dit artikel echt je gevoel voor dit album hebt laten spreken zeg maar.
Ik ben het overigens helemaal met je eens dat Boy Meets World één van de beste albums ooit is. Ik heb misschien niet bij elk nummer zoveel gevoelens als jij maar kan toch niet ontkennen dat dit één van mij favoriete albums is en ik er graag naar luisteren. Niet alleen omdat de beats van Exile fantastisch zijn, maar zoals jij al zegt omdat het 'echt' is en de inhoud zo goed is.
Wel jammer dat de (voor mij) twee beste tracks van het album niet behandeld worden, namelijk When She Calls en Samsonite Man. Vooral When She Calls, wat een pareltje is dat.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 13 okt 2011 21:12:46 
Had het album nooit geluisterd, maar dankzij deze artikel toch maar even gecheckt. En ik moet zeggen, Fashawn en Exile stelden me zeker niet teleur. Ik heb het nog maar een paar keer beluisterd op spotify omdat ik geen goede kwaliteit van deze kan vinden (Someone gun a link?)
Ik kende Fashawn al wel van featurings enzo, maar hier ben ik echt achtergekomen hoe dope ie is. Hij is ook veel persoonlijker en 'echter' op deze album. Ai dus thanks voor deze. East!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 13 okt 2011 21:18:15 
@Simba Thanks voor je reactie. En ja dat klopt. Ik wou elke track behandelen maar toen dacht ik, nee dat gaat niet werken halverwege. Heb geen echt favoriete track op dit album, ze hebben stuk voor stuk iets voor mij. Maar zijn zeker allebei heel goed!

@TheGenius Ja toch thanks voor het reageren! Zeker het checken waard! Geen gangster shit, gewoon ff een eyeopener.
Heb die tattoo hopelijk ergens komende week, anders over een maand of twee.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 13 okt 2011 22:33:52 
Na de intro te hebben gelezen wil ik je zeggen dat het 'dan ik' is ipv 'dan mij'.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 05 nov 2011 21:20:31 
When she calls is echt een master piece!ik ben verkocht!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 21 nov 2011 11:11:10 
Goed om te zien dat er meer mensen kennis maken met dit album dankzij jou Berry. Ik moet 'm binnenkort ook maar weer eens opzetten. Absoluut een hedendaagse klassieker.

Dope ook dat je Boy Meets World gaat laten tatoeëren.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.