Lil Wayne - Tha Carter IV (Short Review)

Lethal Laureate. 25 aug 2011

Bij deze een beknopte review, kom niet met citaten uit mijn tekst om me onderuit te halen of whatever, het is gewoon een snel hersenspinsel om persoonlijk een algemene indruk en beoordeling te geven. Ik heb dit bewust voor mijzelf gedaan, omdat ik enorm verbaasd was over het feit hoe tof ik deze plaat vond, dus om te checken of ik niet doof ben, een kleine analyse.

1. Intro
‘This is the best worst feeling, and nigger if I die, I die a death worth living’

Ik had gehoopt op een zieke piano beat zoals bij Tha Carter II, maar dit is toch enigszins andere koek, dit klinkt meer als triomfantelijk circus geluid op sommige punten. Het knalt wel, maar het had wel wat zieker gemogen. Zodra de beat loopt is het al stukken beter te verteren alleen het einde van elke melodie lijn tot de knallende bass er in klapt, heb je een loop waar ik me lichtelijk aan kan ergeren (tututu-tut-tu-duu-duu). Wayne zijn stem, flow en delivery vind ik prima! De tekst en met name de punches en wordplay zijn wisselvallig, er zitten sterke Lines tussen maar ook behoorlijk zwakke Lines. Overall een nice intro, maar er had meer in gezeten, met name in de beat. 6.5/10

2. Blunt Blowin
‘I stick to the script, I memorize the lines, cuz life is a movie that I’ve seen too many times, your on the outside looking in, close the blinds, and you say never say never, but fucking, nevermind’

Je wordt mooi in het nummer geleid met een rustige onderhoudende beat en een beheerste Weezy, die lyrisch in het begin behoorlijk scherp komt. En dan knalt de beat en het refrein er in waar je hoofd op los kan bangen. De lines van het refrein vind ik persoonlijk niet zo geweldig. De beat gaat na het refrein ook hard verder, alleen klinkt de drum veel te cheap, dat valt me overigens heel erg op, er wordt veel gebruik gemaakt van die cheap drums, boi-1da achtige drums. Dit is eigenlijk ook een invasie aan wordplay en punches, ook weer wat wisselvallig, maar wel wat beter dan de intro. 7/10

3. MegaMan
‘I don’t talk it, I live it, I paint the picture vivid’

Deze track heft behoorlijk wat verschrikkelijke lines (have it your way, burgerking), maar ook een paar toffee. De beat is behoorlijk up tempo, ook vind ik de melodie veel te repetitief, maar ik kan er wel naar luisteren in tegenstelling tot 6 foot 7 foot. Weezy zijn flow en delivery vind ik wel zeer nice op deze track. 6/10

4. 6 Foot 7 Foot (Feat. Cory Gunz)

De beat en het stemgebruik vind ik verschrikkelijk op deze track, het doet pijn aan m’n oren, ik maak er dan ook niet meer woorden aan vuil. 4/10

5. Nightmares Of The Bottom
‘All or nothing, or nothing else, I bleed reality, I should cut myself’

Een lekker rustige track, zowel de beat als weezy brengen veel rust met zich mee. Ik vind we dat weezy wat meer power in zijn stem had mogen leggen, straks vallen er nog mensen in slaap. De sample is heel nice, alleen weer zo’n cheap ass drum en de bass staat te hard voor zo’n rustige track. Lyrisch vind ik het wel nice en de delivery ook okay. 7/10

6. She Will (Feat. Drake)
‘Life on the edge, I’m dangling my feet, I tried to pay attention, but attention paid me’

Deze beat vind ik echt ongelofelijk hard! Wayne zijn flow en delivery sluiten ook heel goed aan. Over het algemeen vind ik dat er veel sterke lines tussen zitten, alleen af en toe natuurlijk ook wat missers. Aan Drake zijn bijdrage kan ik me alleen maar ergeren, maar dat is een kwestie van smaak. 7.5/10

7. How To Hate (Feat. T-Pain)

Afschuwelijk, hier maak ik geen woorden aan vuil. 3/10

8. Interlude (Feat. Tech N9ne)
‘I know a lot of you probably didn’t knew who this is, its the tecca nina, SUWU business’

Hier komt de beat al stukken beter tot zijn recht dan bij de intro, zou het aan Tecca Nina liggen? Tech Nine komt zoals we gewend zijn met een ziekelijke destroyer flow, petje af! Andre 3000, de verrassing, hij komt een beetje monotoon, maar op zich wel een goede toevoeging. 8/10

9. John (Feat. Rick Ross)
‘I get money to kill time, dead clocks’

Dit is de killerbanger van de plaat, wat een knallende plaat is dit zeg, fenomenaal harde beat! Weezy zijn stemgebruik vind ik zeer goed te verteren op deze track, net wat meer power, de flow en delivery zijn goed. Rick Ross is een leuke toevoeging, maar niets bijzonders. 7.5/10

10. Abortion
‘Blood is in the streets, and it is up to my knees, underground shit, I see myself as the sea, living in the glass, and everybody is looking, but how can you get the picture, if you don’t know who took it?’

Ik snap de intro niet echt, want dat is echt om te janken, gelukkig duurt het maar 10 seconden. De beat en de sample zijn HEERLIJK, wat houd ik toch van die voice samples. Ik had liever een wat agressievere Wayne gehoord, hij klinkt nogal zweverig, het zit tegen het zingen aan. Ik vind zijn stem ook een toon te hoog in deze, jammer. Lyrisch vind ik het tof, aantal sterke lines, maar de beat draagt de track! 7/10

11. So Special (Feat. John Legend)
‘Love be the pilot, but it’s kami-kazi, yeah body language, girl let’s talk about it, freedom of speech’

Mooie beat, mooie melodie, alleen weer een cheap drum. En een mooi tempo van Wayne, heel kalm. John doet natuurlijk zoals altijd zijn best voor een nice hook. Lyrisch niet heel bijzonder, maar ook niet slecht. 7/10

12. How To Love

Dit vind ik ook afschuwelijk, daarom maak ik e rook geen woorden aan vuil. 4/10

13. President Carter
‘Sitting on the world, I got life in my hands, so these days I try to think twice when I can, money on my mind, as god is my witness, love don’t live here, and it don’t even visit’

Dit is een van de twee sterkste tracks van de plaat. De beat is insane en zet een heerlijke sfeer neer, en Wayne komt op alle vlakken gewoon ‘goed’. Meer hoef ik er niet over te zeggen. 9/10

14. Its Good (Feat. Drake & Jadakiss)
‘Talkin’ bout Baby money, I got your Baby money. Kidnap your b*tch, keep that, how much you love your lady money?, I know you fake ni**a, press your brakes ni**a, I’ll take you out, that’s a date, ni**a’

De beat is straight hard en jadakiss open took hard, Drake komt okay en weezy klinkt hongerig, i like that! En natuurlijk de beruchte shots at Jay-z. Flow en delivery is van allen okay, lyrisch had het van mij wat scherper gemogen bij Wayne. 7/10

15. Outro (Feat. Bun B, Nas, Shyne & Busta Rhymes)
‘Let’s get one thing straight, that my ground never tested, test it, chop heads off like king henry the 8th, guillotine to your neck bitch, I’m a king to this thing’ (Nas)

Bun B komt nice, Nas komt ongelofelijk scherp, zijn flow is echt weer heerlijk geworden en de lyrics zijn on point, Shyne is om te janken wat een stemgeluid… en Busta komt ook met harde lines, had ik niet verwacht eerlijk gezegd van Busta. Ik denk Shyne even weg van de track. 7.5/10

16. I Like The View
‘why bless the world and most people in it, it’s anybody’s game, but nobody is wining, mona lisa smiles, that bitch barely grinning, take you off the face of the earth like a blemish’

Een dope beat, weezy zijn sound is gewoon tof op deze. Ook zitten er een stel leuke lines tussen. 7/10

17. Mirror
‘Look at me when I’m talkin’ to you, you lookin’ at me, but I’m lookin’ through you, I see the blood in your eyes, I see the love in disguise, I see the pain hidden in your pride, I see you’re not satisfied, I see nobody else, I see myself, I’m lookin’ at the mirror on the wall’

De beat is zo mooi om kippenvel van te krijgen, daar moet ik het clubje van Bruno toch wel props voor geven! Wayne komt met een lekkere flow en delivery die goed op het tempo van de beat aansluiten. Ook vind ik dat hij een ‘mooie’ en sterke tekst neerzet, die ook weer goed bij de beat past, ik hoor lyrisch geen enkele misser, en dat is knap voor Wayne (i even look good in a broken mirror komt in de buurt, maar het kan er mee door). Een mooi geheel concept dat op alle vlakken meer dan geslaagd is! Ik ben zelf geen fan van Bruno, daarom is hij voor mij het enige minpuntje, maar het is te verdragen. Het gaat moeilijk worden om een citaat te kiezen, want het zit vol harde lines. 9/10

18. Two Shots
‘Life, death, love, hate, pleasure, pain, pay me no mind, but I don’t have change, I cock back and aim at your membrane, broad day, no mask, close range’

Dit is gewoon een lekker bangende afsluiter, leuk concept. Niet super goed of zo, maar ook zeker niet slecht. Lekker brag en boast, hier en daar wat sterke lines, ook enkele missers. De beat is niet geweldig, maar ook niet slecht, het heeft wel wat, dat space geluidje. 7/10

Eindordeel:

6,75 afgerond een 7, wat ook mijn algemen indruk van de plaat is, gewoon een 7.0. Hoe meer focus je legt op de lyrics, hoe meer je de muziek gaat waarderen, hoe gek het ook klinkt, Wayne is lyrisch echt gegroeid. Natuurlijk maakt hij behoorlijk wat missers, maar hij laat ook vaak genoeg zien dat hij het wel degelijk kan!

Reacties

BerichtGeplaatst: za 03 sep 2011 19:27:26 
Freek niet zo happen xD

[ Post via mobiele telefoon ] Afbeelding


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 03 sep 2011 19:31:13 
Oh ik luister dit album niet eens meer, ahaha ik was even hyped xD


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: za 03 sep 2011 20:26:50 
Laatst nog een keer geluisterd.
Alleen president Carter is echt dope.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.