[Artikel] 2010 volgens Rubief (Deel 2)

Robby Bobson 30 dec 2010

TopNotch viert ook vandaag feest, dus Rubief is zo slim geweest om zijn verhaaltje ook maar in twee stukjes te snijden, dus zie hier, deel 2 van mijn 2010.

Curren$y - Pilot Talk
Nou moet ik me allereerst verontschuldigen. Deze plaat is gister avond pas op mijn iPod gekomen, en de volgers van mijn Twitter zullen daar misschien wel van op de hoogte zijn. Dat ik deze dan nu al in mijn verhaal gooi over 2010, tekent voor de kwaliteit van wat Curren$y en Ski Beatz hebben neergezet. Ik luister deze plaat nu non-stop, en ik ben non-stop high door deze plaat, en daar is geen hasj bij aan te pas gekomen. De extreem soulvolle beats van Ski, met de zo verschrikkelijk ontspannen Curren$y, maken dit tot een van de toppers van dit jaar. Je hebt een Kid Cudi, een stoner die verslaafd is aan alles waar je de weg van kwijt raakt, en manisch depressief is, en je hebt Curren$y. Een stoner die verslaafd is aan chillen. En mi gado wat is hij daar goed in. Ik denk dat hij vrijwel exact zegt wat Turtle uit Entourage zou zeggen als hij zou rappen. Het komt constant op hetzelfde neer, en zo hebben we in Nederland ook een paar rappers die daar goed door boeren, maar sorry FS, je kan not hangen met Ski Beatz, vandaar dat Turk niet zo dope is.

Hef - Hefvermogen
Dan heb je tracks als Puur, Big Boss & Sneeuw. En wat is de openingstrack van je album? Feunen.. Echter is dit album voor Nederlandse begrippen als het aan komt op domme TMF muziek, 1 van de beste dingen die in 2010 is uitgekomen. Alleen het verbaasd me elke keer weer als ik besef dat Hef deze teksten geschreven heeft. Hij rapt zo langzaam dat je denkt dat hij moet nadenken over z'n volgende line in een freestyle.. Hij heeft desondanks wel 2 monsters van tracks neer weten te zetten met Op Een Missie en Get Money. In mindere maten was Overal een goede track, ware het niet dat hij echt helemaal niks spannends te melden heeft op die track. Maar de clip van die track maakt een hoop goed. Het is prettig om te horen dat er nog mensen zijn die zich helemaal niks aantrekken van media, nieuws en wereld problemen, maar lekker in hun eigen cocon blijven zitten, en daarin precies vertellen wat ze op een dag doen.
Ps. Moet er wel bij vertellen dat dit album absoluut niet in mijn top20 zou komen als ik een officiële lijst zou komen, maar het was een vermakelijk album, en de moeite waard om nog eens te belichten.

Willem - Succes
Waar het bij Kleine Jay & Cartes 1 van de 2 rappers was die me wist te interesseren, was het Big2 iets beter gelukt om mijn aandacht af te pakken. Helaas voor hem liet zijn collega rapper hem compleet verbleken op Succes. Waar Big2 in principe een Opposites plaat maakte maar dan zonder Willy, maakte Willy een solo album. Komt tot zichzelf, overstijgt zichzelf, en heeft een briljante keuze gemaakt om dit album op te nemen met de gouden handen van de heren van Soundg8. Waar zij Kempi een classic hebben bezorgd, hebben ze Willem de kans gegund om zichzelf te distantiëren van de klassieke Opposites stijl en een album te maken waarmee hij bewijst dat hij absoluut tot de top van de Nederlandse Hiphop behoort, als het aankomt op het complete plaatje. Hij kan hits maken zoals Licht Uit, doordat hij enig zangtalent herbergt, maar hij kan ook keihard komen op een ranzige beat als Bad Boy. Voor mij persoonlijk is het onmogelijk om de laatste verse van die track niet minimaal 2x af te spelen.

FreeWay & JakeOne - The Stimulus Package
Alleen al door de briljante hoes verdiend dit album een plaats in vrijwel elk eindlijstje van 2010. De Baard en de man met het witte busje. Wie had verwacht dat deze combinatie zou gaan werken? Ik ben nooit fan geweest van Freeway, maar White Van Music is een plaat van jewelste, dus ik bekeek dit met scepsis. Dat Jake dit album draagt staat vast, maar dat wil niet zeggen dat hij Freeway overschijnt. Verre van dat zelfs. Op elke track doet hij precies wat ik wil horen op dergelijke beats, en doet dat boven verwachting. Enig puntje van kritiek op dit album, is de ietwat kale mastering, maar daardoor krijg ik alleen maar meer trek in een Freeway & JakeOne optreden, want ik ben er van overtuigd dat dit op een podium elke toeschouwer omver blaast.

Roeland - Primoris Est Perfectus
Nou is dit voor mij een hele logische keuze, maar voor jullie ongetwijfeld wat minder voor de hand liggend. Ik ben nauw bij dit product betrokken geweest, en Roeland is m'n broer, dus ik kan onmogelijk met een verhaal komen dat niet biased is. Echter is dit album zo divers, maar tegelijkertijd zo'n geheel, dat deze niet kan ontsnappen aan een dergelijk lijstje. Hoogtepunten zijn de titeltrack, die zo duister is, terwijl het einde van deze track overloopt van arrogantie, en Papier. 32 Bars over het feit dat hij niks op papier krijgt, vervolgt met een keiharde dubstep beat die elke zaal die we spelen plat gooit. Absoluut een aanrader voor liefhebbers van grauwe hiphop met een vrolijk randje.

Meth, Ghost & Rae - Wu Massacre
Ondanks dat ik weinig naar deze plaat heb geluisterd, staat vast dat deze drie zonder twijfel de meest consistente rappers van de hele Wu zijn. Pimpin' Chip heeft toch wel zo'n belachelijke beat, dat die track alleen al een plek in deze lijst verdiend. Echter is het een belachelijk kort album, en staan er nog een aantal skits op, en dat is jammer. Daarom is dit stukje ook kort.

Cypress Hill - Rise Up
Een nieuw Hill album is altijd de moeite waard om te beluisteren. En als je dan een track er op hebt staan als Pass The Dutch, ben ik fan. Tel daar de consistentie van het hele album bij op, waar ze eigenlijk nergens in de fout gaan, en je hebt een uitermate solide plaat, die ik graag op heb staan.

Vinnie Paz - Season of the Assassin
Mijn JMT/AOTP tijdperk is al sinds m'n 17e voorbij schat ik, maar dat neemt niet weg dat ik het elk jaar fijn vind om in ieder geval 1 zo'n album te horen. De geruchten dat de AOTP plaat van dit jaar tegenviel, maakt dat ik heb gekozen voor Vinnie Paz. En die keuze is goed uitgevallen. Absoluut een top20 nominatie, en zou zomaar in de top10 terecht kunnen komen. Hij haalt nergens het niveau van Uncommon Valor of Rasorblade Salvation, maar dat hoef ik ook niet te verwachten. Ik verwacht harde beats, een schreeuwende Vinnie en hier een daar een schitterende track, als ik een album opzet dat uit die hoek komt. En god damn, daar is hij in geslaagd. Ik kan weinig rappers op noemen die zo beeldend kunnen rappen wanneer ze de diepte in gaan, maar naast Brother Ali is Vinnie Paz absoluut 1 van de grote in die techniek. Deze kwaliteit hoor je op Keep Movin' On, maar vooral op Same Story. Hij heeft dit verhaal al vaker behandeld, maar hij weet het elke keer met zoveel pijn te brengen, dat ik (ook nu weer) helemaal meegetrokken word in zijn pijn. En dat is een hele prettige eigenschap om als rapper te hebben.

Kid Cudi - The Man On The Moon: The Legend of Mr. Rager
Waar Cudder vorig jaar een ijzersterk album afleverde, is hij hier behoorlijk de mist in gegaan. Het is duidelijk te horen dat hij zwaar aan de drugs zit, en dat is jammer. Het levert namelijk welgeteld 3 goede tracks op. Echter zijn die drie tracks zo godvergeten goed, dat dit album eigenlijk gewoon een musthave is. Zo is Marijuana episch als de pest, en als je dat voor elkaar krijgt met een dergelijk onderwerp, ben je heel lekker bezig. Daarnaast is Scott Mescudi vs. The World, met Cee-Lo Green een heerlijke intro, en Erase Me met Kanye West mede door de briljante clip, de perfecte opvolger van Make Her Say uit 2009. Grappig om te beseffen dat beide tracks nog altijd in mijn favorieten lijstje staan op m'n iPod. Doet die Cudi toch wel goed. Maar afgezien van die tracks, is het album eigenlijk een grote teleurstelling.

Joell Ortiz - Free Agent
Joell is zonder twijfel 1 van mijn favoriete rappers. Maar ik begin me steeds vaker af te vragen waarom. Okè, zijn stem is dope, hij rapt dope, hij zegt dope dingen, zijn beats zijn dope, maar op de 1 of andere manier kan hij me nooit lang blijven boeien. Free Agent heeft desondanks een paar knallers onder zijn hoede, en is ontegenzeggelijk beter dan The Brick, die ook alweer uit 2007 stamt. Naast Free Agent heeft hij ook een project uitgebracht met Novel, en 'Covers The Classics', om wat dingen te noemen. En als ik me niet vergis, zijn er daarnaast ook nog een aantal andere projecten geweest in 2010. Als hij de energie die hij in die dingen stopte, in zijn album had gestopt, net als het geld wat in die andere projecten is gestampt, dan had hij een classic gehad. En dat is zonde. Ondanks alle negativiteit, tracks als Battle Cry en Nursery Rhyme zijn erg prettig, en voor een single is Call Me ijzersterk, met een verhaal dat op een hele leuke manier vertelt wordt.

Neenah - The Quality Selection Mixtape
Deze moet gewoon genoemd worden. Het is voor mij vrijwel onmogelijk om te denken dat Neenah (En Mr. Probz) volgend jaar niet definitief door zal breken. Met een dijk van een stem, en producties die het Nederlandse gemiddelde overstijgen, bewijst ze keer op keer dat er wel degelijk plek is voor vrouwen in de buurt van Hiphop. En de uitgebreide contactpersonen lijst in haar telefoon is daar het bewijs van. Ik stem in 2011 voor een wereldwijde superhit van Neenah & Mr. Probz.

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Er is verschrikkelijk veel geschreven over de plaat die ervoor heeft gezorgd dat Kanye in 1 klap de grootste superster van de Hiphop is. En ik ga daar lustig op door, want ik heb afgezien van een tweet of 50 en talloze posts op verschillende fora, nooit in een eigen topic mijn mening gegeven op dit meesterwerk.
Ontegenzeggelijk het beste album wat in 2010 is uitgekomen. Op de 1 of andere manier had ik altijd al een voorgevoel dat Kanye ooit nog eens met een uitspatter zou gaan komen. Toen Graduation uit kwam, wist ik al dat hij van dat concept af ging stappen, en toen kwam 808. Nog altijd een van mijn favoriete albums, al kan ik deze maar heel weinig luisteren. Gelukkig heeft hij mij een pleziertje gedaan, en een minstens zo persoonlijk album afgeleverd, maar tegelijkertijd is hij beter gaan rappen dan de 3 albums voor 808's, beter gaan produceren, en bovenal, een beter mens geworden.
Daarnaast waren de G.O.O.D. Fridays een gouden ingeving, en dat doet nu, ongeveer een maand na de release eigenlijk al helemaal niet meer af aan het album, dat de helft van de tracks al breed uitgemeten was. Daarnaast heeft hij een briljante trend gezet met die Fridays, want de halve scène doet het nu, en bij elke rapper denk je toch even aan hoe dope Kanye dat deed. Waardoor je toch weer even door scrollt naar Kanye's Magnum Opus op je iPod.
Er komt heel wat durf bij kijken om als rapper zijnde, zo'n plaat te maken. Want de helft van de heads rekent je keihard af op het feit dat je overdrijft, achterlijk lange intro's en outro's gebruikt, een clip van een bijna drie kwartier maakt, schaamteloos filters gebruikt, 28(!) gastartiesten op je album hebt staan terwijl je maar 13 tracks hebt, en verses vult met alle verschillende soorten licht die je kent..
Maar allemejezuschristusgodindenhemel wat heeft hij er een prachtig geheel van gemaakt. Ik heb de plaat aangezet op het moment dat ik er over ging schrijven, en ik had bij de 2e track al spijt van het feit dat ik 'm al zo lang niet had geluisterd.. En dat was welgeteld 3 dagen..
Natuurlijk is elke aanwezigheid van Swizz Beatz compleet overbodig, maar So Appalled en de verse van Jay-Z staan zo verschrikkelijk stevig, dat je Swizzy uren aan de fundering kan laten knabbelen, maar het is not mogelijk dat hij ook maar een beton splinter tussen z'n tanden krijgt. "Nigga's be writing bullshit like they gotta work, Nigga's going trough real shit, they out of work" is 1 van de vele prachtige quotes, en het is verdomme ELKE keer dat Jay-Z begint, dat ik kippenvel krijg van hoe hij perfect in die beat past. Ik kan dan ook niet wachten op Watch The Throne, en elke zichzelf respecterende Hiphop liefhebber zou hetzelfde moeten hebben. Zie het als het gevoel wat je de eerste 3 jaar had na The Chronic 2001, toen je nog serieus wachtte op Detox..
En hoe Kanye het voor elkaar heeft gekregen om Rick Ross nuttig te laten zijn op Devil in a new Dress.. I don't get it, maar het is hem verdomd goed gelukt.
Maar absoluut hoogtepunt op dit album is het melancholische Runaway, die zo diep onder je huid kruipt dat je denkt dat je bloedvat-tattoo's hebt na het luisteren van dit nummer.
Maar niet alleen muzikaal doet Kanye het voortreffelijk op dit album. Ook tekstueel gezien laat hij zichzelf van z'n allerbeste kant zien. Je hoort aan elke verse dat hij (of nouja, hij en zijn team) tot het uiterste gegaan zijn om de perfecte plaat uit te brengen. Ik hoop oprecht dat Kanye deze plaat niet perfect vindt, want dan moet hij stoppen. Maar ik kan in ieder geval niet wachten op hoe hij dit album gaat opvolgen, want dit is een nieuwe maatstaf voor Hiphop. Voor de afgelopen 16 jaar had Nas die maatstaf vast, My Beautiful Dark Twisted Fantasy is dat voor de komende jaren.

Reacties

BerichtGeplaatst: do 30 dec 2010 18:51:03 
Toch maar even een top10 gemaakt..

#10. - Freeway & Jake One - The Stimulus Package
#09. - Joell Ortiz - Free Agent
#08. - Curren$y - Pilot Talk
#07. - Roeland - Primoris Est Perfectus
#06. - Vinnie Paz - Season of the Assassin
#05. - Reflection Eternal - Revolutions Per Minute
#04. - Eminem - Recovery
#03. - Cartes - &
#02. - Kno - Death is Silent
#01. - Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: do 30 dec 2010 19:19:01 
Ben het totaal niet met je eens over Cudder's album, maar verder dope artikel!


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: ma 03 jan 2011 13:00:12 
Cudders album was inderdaad kut. Mooi stuk over Kanye en Battle Cry van Ortiz is inderdaad een prachtnummer, geweldige beat!

[ Post via mobiele telefoon ] Afbeelding


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: di 04 jan 2011 21:01:27 
Wat vond je van:

Celph Titled & Buckwild - Nineteen Ninety Now
Murs & 9th Wonder - Fornever
Sticks & A.R.T. - Alledaagse Waanzin
Fresku - Fresku

Ben benieuwd.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 05 jan 2011 00:14:14 
Fresku had een aantal geweldige tracks op z'n album staan, absoluut, maar ik heb er niet lang naar kunnen luisteren omdat ik in m'n achterhoofd altijd vast blijf houden aan het feit dat hij live zo verschrikkelijk tegenvalt.. En ik kan niet zo heel lang naar zijn stem luisteren..

Celph Titled moet ik nog checken :$

Murs & 9th Wonder was naar mijn eerste inzicht dope, maar heb ik te weinig geluisterd..

En Sticks & A.R.T. was een bagger album :)


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 05 jan 2011 00:16:45 
Je bent zelf een bagger album.


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 05 jan 2011 00:26:08 
#07. - Roeland - Primoris Est Perfectus


xD


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 05 jan 2011 00:32:59 
No way; Paz in jouw Top10 :O

[ Post via mobiele telefoon ] Afbeelding


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 
BerichtGeplaatst: wo 05 jan 2011 00:35:39 
Props voor hoe je daar jouw gedachten over Vinnie verwoord. Kon zelf nooit echt goed omschrijven waarom ik nou zo'n grote fan van hem ben, maar jij slaat daar de spijker op zijn kop.

[ Post via mobiele telefoon ] Afbeelding


Meld dit bericht Bericht details Verwijder bericht
Wijzig bericht Antwoord met een citaat  
 

Reageren

Om een reactie achter te laten, dien je een account te hebben. Inloggen of registeren.